Bebek Bakımı Yeni Doğan Bebek Bakımı Nasıl Olur

Bebek Bakımında Püf Noktaları
Doğum sonrası ilk günlerde evde ne yapılacağı endişesi hemen hemen tüm anne ve babalarda olur. Bu sebeple doğum sonrasındaki ilk günleri doğum öncesinde planlamak işinizi çok kolaylaştıracaktır.
Emzirme düzeni, bebeğin idrar ve dışkı sıklığı, kişisel bakımı, göbek bakımı,tırnak kesimi ve bebek banyosu gibi konularda eğitim almak veya bu konularla ilgili kitaplar okumak ilk günlerde
rutin oluşturmada avantaj sağlar.

Emzirme düzeni: İlk haftalarda emzirme düzensizdir ve bebek her istediğinde emzirilmelidir. Her zaman gerçekleşmese de iki göğsü de eşit sürelerde emzirtmek idealdir. Bebek bir seferde tek göğsü emerse bir sonraki sefer diğer göğsü emzirtmek gerekir. İlk 10 dakikadan sonra gelen süt daha yağlıdır ve bebekte doygunluk hissi uyandırır. Bebeğin tek göğsü emmesi bazen bu nedenle yeterli olabilir. Günde yaklaşık 10-12 kere emmesi ve ilk 4-6 ay gece beslenmesi normaldir. Emzirilen bebeğe su vermek gerekmez. Meyve püresi ve pirinçli mama benzeri ek besinler ise 6. aydan sonra verilmelidir.

Dışkı ve idrar sıklığı: İlk ayında bebeğin dışkı sayısı fazladır, yaklaşık olarak günde 6-8 kez. Anne sütüyle beslenen bebeğin dışkısı cıvık olur. Dışkı ilk günler yeşilimsi ve daha sonra ise altın sarısı renk alır. Mama ile beslenen bebeğin dışkısı ise daha kıvamlı, sıklığı daha azdır ve ayrıca bebekte kabızlık da olabilir. Bebeğin günde en az 6-8 kez idrar yapması gerekir. Bu beslenmenin yeterli olduğunu gösterir. 1-2 ay sonra bebek 2-3 günde bir dışkılayabilir. Bu da normaldir.

Alt değiştirme: Bebeğin altını sık değiştirmek önemlidir. Beslenme öncesinde bebeğin altı kirli ise veya bebek huzursuz ise, beslenme sonrasında da barsak hareketleri artacağından bebeğin altını değiştirmek gerekir. Bebeğin altı ıslak ise pamukla silebilir, çok kirli ise yıkayabilirsiniz. Hazır silme bezleri özellikle yolculuklarda pratik olur. Bebeğin cildi çok hassas olduğundan, ıslak veya kirli bez ile 3-4 saat süreyle kalırsa pişik olur. Pişik olan bebeğe pişik kremi uygulanabilir. Önemli bir nokta da kız bebeğin altının önden arkaya doğru temizlenmesi gerekliliğidir.

Göbek bakımı: Göbek ve çevresi temiz ve kuru olmalıdır. Göbek bağı kullanmamak ve günde 2-3 kere göbek kordonunu dibinden alkollü pamuk ile silmek gerekir. Göbek bezin dışında bırakılmalıdır. Göbek 7-14 gün içinde düşer. Düştükten sonra yerinde hafif bir kanama olması normaldir. Bu durumda alkol ile silinmelidir.

Bebek banyosu: Bebek banyosu ilk olarak göbek düştükten 1 gün sonra yapıtırılabilir. Göbek düşene kadar yumuşak bir bezle bebek cildini uygun bir sabunla silmek ve daha sonra durulamak tercih edilmelidir. Bebeği gün aşırı yıkamak yeterlidir ancak ağzı, çeneyi ve genital bölgeyi sık sık ıslak, sabunsuz ve yumuşak bir bezle silmek gerekir. Ancak bebeğin cildinde yara varsa veya bebek ameliyat geçirdiyse kaynamış ve ılıtılmış su kullanmak gerekebilir. Bu konuda doktorun tavsiyeleri önemlidir. Suyun ısısı, kolun iç kısmı suya daldırılarak test edilmelidir. Sabun bebek cildini tahriş edebileceğinden banyo sonrasında cildi durulamak son derece
önemlidir.

Cilt bakımı: Bebeğe her banyodan sonra krem veya yağ sürmek gerekmez. Bebek cildi çok hassas olduğundan kremler ve yağlar ile cildin terlemesi önlenirse, bebekte ufak sivilceler ve isilik tarzında döküntüler ortaya çıkabilir. Eğer bebeğin cildi kurur ve çatlarsa bir bebek losyonunu veya nemlendiricisini günde 2 kere sürmek iyi olur. Bebeğin cildi kuru ise çok banyo yaptırmamak ve banyo suyuna bebe yağı dökmek işe yarayabilir.

Tırnak bakımı: Tırnağı uzadığında bebek, yüzünü ve gözünün kornea tabakasını çizebileceğinden bebeğin tırnağı ona özel bir bebek tırnak makası ile kesilebilir. Ayrıca tırnakların keskin ve sivri köşeleri de ince bir törpüyle yumuşatılmalıdır. Bu işlemi yaparken yanınızda bir yardımcının olması iyi olur.

Hapşırık ve hıçkırıklar: Hapşırık, genze kaçan damlacıkları temizlemek üzere bir reaksiyon, hıçkırık ise solunum kası olan diyaframın uyarılması sonucu ortaya çıkan bir reflekstir. Hıçkıran bebeğin kısa süre ile emzirilmesi durumda bu refleks yavaşça kaybolur.

Yatma pozisyonu: Son yıllardaki araştırmaların sonuçlarına göre sırtüstü yatış en güvenli yatma şekli sırtüstü yatıştır. Bu yüzden bebeği sırtüstü yatırın, uyurken ise başını her iki yana çevirebilirsiniz. Bebek uyanıkken ise yüzükoyun yatırarak kollarının kuvvetlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Yastık ve kuştüyü yorgan kullanmayın. Yorganı göğüs hizasına kadar örtün, başına çekmeyin. Bebeği fazlaca ısıtmayın. Yatağında yumuşak oyuncaklar bırakmayın. Bu önlemler SIDS denilen nedensiz beşik ölümlerini önlemek amacıyla tüm dünya bebeklerine önerilmektedir.

Oda ısısı: Rahat ettiğiniz oda ısısında bebeğiniz de rahat edecektir. Zamanında doğan bebekler için 21ºC uygundur. Klima, bebeğin üzerine üflememek koşuluyla kullanılabilir. Bebek; kapı veya pencerenin aralanmasıyla, çok soğuk olmayan bir ortamda hemen üşümez. Üşüse bile hasta olmaz. Aşırı ısıtma, beslenmeye isteksizlik ve uyku haline neden olur. Bebeğin elleri ve burnu soğuksa, ortam ısısı yetersiz demektir. Bu durumda vücut ısısına da bakılabilir. Üzerine bir battaniye örtülerek bebek ısıtılmalıdır. Devamlı soğuk olan bebekler iyi büyüyemezler.