İlçemiz; İzmit Körfezi ile Sapanca Gölü arasında yer almaktadır. İlçemizin batı bölgesinde Köseköy ve Arslanbey yerleşim alanları dahil olmak üzere, doğuya doğru ilerlendiğinde, Köseköy ‘ün hemen batısında Sarımeşe, kuzey kesimde Uzunçiftlik, Uzuntarla ve Eşme, güney kesimde Suadiye, Büyükderbent ve Maşukiye, orta kesimde Acısu yerleşimleri bulunmaktadır.

Kısaca İlçemiz, batıda Köseköy yerleşim alanından başlayarak doğuda Sapanca Gölü ve Sakarya sınırına, yine güneyde ve güneydoğuda Kartepe Dağını içine alacak şekilde Sakarya sınırına, güneybatıda ve güneyde Başiskele ilçesine, kuzeyde İzmit İlçesine dayanmaktadır. Kartepe’nin güney kesimini, doğu-batı doğrultusunda uzanan ve yüksek bir kütle oluşturan Samanlı Dağları’nın orta bölümü meydana getirir. İzmit Körfezi ile İznik Gölü, kısmen de Sakarya Nehri arasındaki su bölümü sahasını teşkil eden bu bölüm çeşitli yüksekliklerdeki platolardan oluşur.

Özellikle 1602 rakımlı Kartepe, İlçemiz sınırlarında bulunan ve İlimizin de en yüksek tepesidir. Topoğrafik eğim Kocaeli kuzeyine göre daha diktir. Samanlı Dağları, Armutlu Yarımadası’ndan başlayıp, güneybatıdan il alanına girer. Bu dağlar, batı-doğu doğrultusunda uzanır. 130 km uzunlukta, 30 km genişliğindedir. Kocaeli’nin Samanlı Dağları kesimi ormanlarla kaplıdır. Genellikle dağların yukarı kesimleri iğne yapraklı ağaçlarla, aşağı kısımları geniş yapraklı ağaçlarla kaplıdır. Arazi yapısı jeolojik yönden alüvyonlu malzemelerle kaplı olup, yerleşim alanının kuzeyinde Kuzey Anadolu Dağları uzantıları, mevcut olup, içinden Kilez deresi geçmektedir.
İlçemiz mülki sınırları itibariyle büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunmaktadır. İlçe merkezini oluşturan belediye sınırları içinde 32 mahalle bulunmaktadır.
Tökeli İmre
Avusturya’ya karşı amansız savaşlar yapan ve daha sonra Osmanlı İmparatorluğuna sığınıp İzmit’ te ölen Macar Kralı Tökeli İmre( thököly İmre) ve eşi İliona Zrinyi için, yaşadıkları köy olan KARTEPE İlçesi’nin Karatepe mahallesi bir anıt bulunmaktadır. Bu anıtın bulunduğu Karatepe Mahallesi’nin içindeki çeşme başından başlayıp, eski dağ yoluna doğru devam ederek KARTEPE zirvesine ulaştığınız bu parkur, Tökeli İmre’ye ithaf edilmiştir.

Yürüyüş sırasında, tarihe yapacağınız küçük yolculuğun yanı sıra, KARTEPE’nin eşine rastlanmaz havası, manzarası, bitki çeşidi ve yeşili sizleri kucaklıyor.

Kartepe ulaşımı

Özel Araç İle: Aslında en keyifli yolculuğu kendi aracınızla yapabilirsiniz. Avrupa ya da Anadolu yakasından 1 ya da 1 buçuk saatlik bir süre zarfında dağ tesisinize yerleşmiş olursunuz. Öncelikle Üsküdar- Harem sahil yolu boyunca ilerleyin. Çevre yoluna çıkın. TEM otoyolundan İzmit (batı) çıkışını geçtikten sonra İzmit (doğu) çıkışı ve altındaki Kartepe yazısını takip etmeniz gerekiyor. Gişenin hemen çıkışında 50 metre kadar ileride sağa sapacaksınız. Ana yola çıktığınızda 100 metre ilerdeki tali yola sapmanız gerekiyor. Maşukiye merkezi ve Kartepe tabelasını göreceksiniz. Takip ettiğinizde bölgeye varmış olacaksınız. Yaklaşık 132 km.

Otobüs İle: Efe Tur, İzmit Seyehat, Kamil Koç ve Metro gibi otobüs firmaları Harem, Ataşehir ve Esenler otogarlarından her gün düzenli seferler yapıyorlar. 1 saatlik konforlu bir yolculukla tatil bölgenize ulaşıyorsunuz.

Deniz Yolu İle: İstanbul’dan deniz yolu ile ulaşım imkanınız şu şekilde var; öncelikle Yenikapı Yalova arasında düzenlenen feribot seferlerinden biletinizi alıp sonrasında 73 km’lik bir yolculuk yapmak. Karayolundan daha uzun süren denizyolunu genellikle sporcular ya da farklı bir deneyim yaşamak isteyen tatilciler tercih edebilir.

Hava Yolu İle: Şehir merkezine 15 km uzaklıkta bulunan Cengiz Topel Havalimanı bölgenin iç hatlar terminalidir. Ancak 2011 yılında kapandığı için buraya uçakla gelemezsiniz. Hangi tarihte açılacağı belli olmayan işletmenin şimdilik ulaşıma kapalı olduğunu bilmenizde fayda var.

Tren İle: Demiryolunu tercih ederseniz Haydarpaşa Gar’ ından veya herhangi bir istasyondan binebilirsiniz. Ancak Haydarpaşa seferleri bir süreliğine durduğu için diğer durakları kullanmanızda yarar var. Maşukiye’de indikten sonra otobüs, minibüs ve taksi ile devam edebilirsiniz.