LAHANANIN FAYDALARI VE ZARARLARI

İnsanlığa adanmış ve doğanın bizlere sunduğu en büyük hediyelerden birisi de lahanadır. Ne kadar da abarttın? Dediğinizi duyar gibiyim. Yazımı okuduktan sonra bana gerçekten çok hak vereceksiniz. Lahananın faydalarına birlikte göz atalım.

Bu sebze tam bir vitamin ve protein deposudur. Vücutta bulunan zararlı maddeleri dışarı atılmasını sağlar. Lahana et ve süt gibi ürünlerde bulunan besin maddelerini bünyesinde barındırır.

Lahananın en önemli özelliği ve hiçbir sebzede bulunmayan bir vitamine sahip olmasıdır. Bu vitaminin ismi ise U vitaminidir. Mide sorunu yaşayan kişilerin mutlaka lahanayı tüketmeleri gerekmektedir. Lahana vücutta bulunan iyileşmeyen yaraların yardımcısıdır.

Lahana sindirimi kolaylaştırır. Bağırsak hareketlerini düzene sokmaktadır.

Beyaz mucizede diyebileceğiniz lahana özellikle çağın hastalığı olan kansere karşı etkilidir. Özellikle kolon ve göğüs kanserine karşı fayda sağlamaktadır.

Günün yorgunluğundan sonra hazırlayacağınız lahana salatası sizi zinde tutar. Vücudunuza enerji verir. Lahana cildi güzelleştirir. Cilt kırışıklıklarının meydana gelmesini engeller. D vitamini bakımından güçlü olduğu için cilde parlaklık kazandırır. Cildi genç bir görünüme kavuşturur.

Lahana kansızlığa da çok iyi gelen bir sebze türüdür.

Lahana saça parlaklık verir. Saç kırılmalarının önüne geçmektedir.

Lahananın içerisinde beta karoten bulunduğundan dolayı gözlere şifa kaynağıdır.

lahana diyeti nasıl yapılırDüşük kalorili bir sebze olduğu için kilo sorunu yaşayan özellikle bayanların yemek masalarından ayıramayacakları bir sebzedir.

Lahana güçlü bir idrar söktürücü özelliği taşımaktadır.

Lahanayı özellikle çocukların tüketmelerine yardımcı olmamız gerekmektedir.

Lahanayı her mevsimde manav reyonlarında mutlaka görebiliriz. Sağlığımız için lahanayı mutlaka tüketmeliyiz.

Zararları: Bazı sağlık uzmanları lahanayı guatr hastalarının tüketmemeleri gerekmektedir tezini savunmuşlardır.

Lahananın zararı olduğu kanıtlanmamıştır. Ancak aşırı tüketilmesi durumunda idrar söktürücü özelliğinden dolayı sıvı kayıplarına neden olabilir.
Lahana Diyeti
Şok diyet olarak kabul edilebilecek bir diyet olan lahana diyeti bazı uzmanlar tarafından kabul görse de çoğu uzman kesinlikle tavsiye etmemektedir. Haftada beş kilo vermek vücut için sağlıklı olmadığını düşünen diyetisyenler bu diyeti önermezler. Verilen o 5 kilo vücudun yağı değil tam tersi suyu olduğunu düşünürler. Sadece tek önerileri diyet programınızda lahanaya ve lahana çorbasına yer verin demeleridir. Lahananın bileşenlerinden dolayı sindirim sistemine çok faydası olduğundan dolayı bu durumu paylaşırlar. Kesinlikle yalnızca lahana tüketin demezler.

lahana diyeti 2Lahana diyetinin işe yaradığını düşünenlerin hızla kilo vermeleri elbette ki çok hoşlarına gidiyordur. Tabi ki sadece lahana ve suyunu tüketmek kalori almaya en büyük engeldir. Üzülerek belirtelim ki kaybettiğiniz kilolar yağ değildir. Hatta bilinçsizce tüketilen lahana ve suyu vücudun su kaybetmesine sebep olur.

Lahana çorbası diyetinin dezavantajları da bulunmaktadır. Diyetin temeli olan lahana çorbasının tarifine bağlı olarak yüksek oranda sodyum içerebilir. Aşırı tüketildiğinde lahana şişkinlik yaşamanıza sebep olur.

Lahana diyetiyle birden vücuda alınan kalori miktarı düşer. Normal bir insan vücudunun un fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyduğu günlük kalori miktarı diyelim 2000’ken bunu bir anda 800’e düşerse yağ yakmak yerine daha önceden karaciğerde ve birazda kaslarda depoladığı enerji kaynaklarına (glikojen) yönelir.

Lahana diyetiyle verilen kilolar (yani sular) bırakıldığında tekrar size dönüş sağlayacaktır. Bu sebepten kilo vermek istiyorsanız tek bir besine değil düzenli bir diyet programıyla ve emin adımlarla yapmalısınız. Spor yapmayı unutmadan tabi ki.