ODTÜ’ li Aslı Aksoy Baba Topraklarında Kuşkonmaz Yetiştiriyor

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra Koç Üniversitesi’nde masterını tamamlayan, İstanbul’da tekstil ve gıda üretiminde pazarlama müdürü görevini yürüten 35 yaşındaki Aslı Aksoy, kariyerini geride bırakarak ‘Elibelinde’ markasını oluşturmak için tarlaya girdi. Muğla’nın Ula İlçesi’ne bağlı Kızılyaka Mahallesi’nde 20 dönümlük alanda kuşkonmaz yetiştirmek için tarlaya giren Aslı Aksoy, ilin ilk kuşkonmaz üreticisi oldu.
Kuşkonmaz üretimini nasıl yapılacağı konusunda araştırmalara girdiğini kaydeden Aslı Aksoy, bu konuda ilk etapta zorluklarla karşılaştığını söyledi. Türkiye’de kuşkonmazın bilinmemesinden dolayı net bir bilgi alamadığını anlatan Aslı Aksoy, Hollanda ve İspanya’dan kuşkonmaz üretimi konusunda görüşmeler yaptığını sözlerine ekledi.

Kuşkonmaz üretimi için baba memleketi Muğla’yı tercih ettiği kaydeden Aksoy, “İlk etapta Ortaca’da 2,5 dönümlük alanda bir deneme dikimi gerçekleştirdim. Burada yetiştirdiğim kuşkonmazları bölgede bulunan otellere sattım. İlk denemende başarılı olunca bu kez Kızılyaka Mahallesi’nde 40 dönümlük bir arazinin 20 dönümüne kuşkonmaz ektim. Kızılyaka Mahallesi’nde yaşayan 7 kadın arkadaşımla birlikte kuşkonmazlarımızı diktik bakımlarını yaptık. Mart ayında ilk hasatımızı gerçekleştireceğiz. Bir yandan hasat zamanı için çalışırken diğer yandan bu ürünün pazarlamasını yapmak için çalışmalarımı sürdürüyorum. Ürettiğim kuşkonmazları ‘Elibelinde’ markası adında pazarlamasını yapacağım. “dedi.