Rahim Agzı Kanseri

Kanserin her türlüsü insanoğlunun en korktuğu hastalıkların başında gelir. Özellikle son yıllarda kanserin her çeşidine yakalanma riskimiz bulunmaktadır. Rahim ağzı(Serviks) kanseri Türkiye’de en sık görülen 8. Kanser türüdür. En çok 35-44 yaş arası bayanlarda görülmektedir.(%24,8). Bu yaş aralığını sırasıyla 45-54 yaş (%24,2), 55-64 yaş (%17,6) ve 65-74 yaş (%10,7) takip etmektedir. 35 yaş öncesinde görülen rahim ağzı kanseri tüm rahim ağzı kanseri vakalarının %13,8’ini oluşturmaktadır. Rahim ağzı kanseri erken fark edildiği takdirde tedaviye olumlu cevap veren bir kanser türüdür. Geç fark edildiğinde ise ölümle sonuçlanan vakalarla karşılaşılabilir. Rahim ağzı kanserinin başlangıç noktası rahmi ve dölyolunu (vajina) birbirine bağlayan servikstir. Kanserli hücrelerin bu bölgede çoğalmaya başlaması nedeniyle “serviks kanseri” olarak da adlandırılır.

Rahim ağzı kanserinin belirtileri;

Rahim ağzı kanseri büyük oranda (%99.7) insan papillom virüsü (human papillomavirus – HPV) nedeniyle oluşur. Cinsel yolla bulaşan HPV virüsü serviks bölgesinde enfeksiyona yol açar. Enfeksiyona zamanında müdahale edilmezse veya bağışıklık sistemi enfeksiyonu temizlemekte yetersiz kalırsa virüs hücre yapısını değiştirerek kansere neden olabilir.
Rahim ağzı kanseri yavaş ilerleyen bir kanser türü olduğu için ileri aşamalara gelinceye kadar herhangi bir belirtiye yol açmayabilir.
Cinsel ilişki sonrası yaşanan vajina kanamaları rahim ağzı kanserinin en sık görülen belirtisidir. Ayrıca adet dönemi dışında yaşanan kanamalar rahim ağzı kanserine işaret ediyor olabilir.
Adet dönemleri arasında çamaşırda lekelenme, normalden uzun süren ve ağır geçen adet dönemi, banyo yaptıktan sonra yaşanan kanamalar, berrak, suya benzeyen akıntı, kokulu akıntı gibi durumlar her zaman rahim ağzı kanserinin mevcut olduğu anlamına gelmez. Bir hekim tarafından kontrol altında tutulması gerekebilir.

Rahim ağzı teşhisi nasıl konulur?

Pap testi (smear testi, simir testi olarak okunur) sonuçlarında görülen anormallikler genellikle rahim ağzı kanserinin ilk bulgularıdır. Pap testi 18 yaş üzerindeki kadınlar için düzenli olarak yaptırılması önerilen bir testtir.

Rahim bölgesinden özel bir çubukla örnek alınması ve bu örneğin laboratuar ortamında incelenmesi üzerine kurulu smear testinde örneğin alınması 1 dakika veya daha az bir sürede tamamlanır. Bu yöntemle bu hastalığa bağlı ölüm oranları da azalmıştır.

Rahim ağzı kanserinin tedavisi nasıl yapılır?

Kanserin tedavisinde uygulanacak yöntemler kanserin evresine göre değişiklik gösterir. Erken teşhis edilen rahim ağzı kanserinin yayılmaması için rahim kısmen veya tümüyle alınabilir. Buna ek olarak ışın tedavisi uygulanabilir. İlerlemiş rahim ağzı kanserinde ise kemoterapi ve radyoterapiye ek olarak bazı durumlarda ameliyat uygulanabilmektedir.

Rahim ağzı kanserinden nasıl korunuruz?

Mutlaka yılda bir kez kontrole gidin.Düzenli smear testi yaptırın.
Güvenli cinsel ilişki
HPV aşısı (Rahim ağzı kanserine yol açan HPV virüsünün en tehlikeli türlerine karşı aşı olabilirsiniz.)
Sigarayı bırakın