Tokat Yaprağı

Tokat Yaprağı, yaprak sarması denilince akla gelen ilk yaprak türü tokat yaprağıdır. Ülkemizde yapak sarması gerek zeytin yağlı gerekse etli olsun dünyada eşi benzeri bulunmayan bir kültürdür. Bütün hanımların özel davet sofralarında mutlaka yaprak sarması olur. İyi bir yaprak sarmasının lezzeti yaprağın kaliteli ve nazik olmasından kaynaklanır. Tokat yaprağı da ülkemizde bulunan en meşhur yaprak türlerinden biridir. Yaprak denilince akla Tokat yaprağı gelir demek çok haklı bir durumdur.

Tokat yaprağının özellikleri nelerdir?

Tokat yaprağı Erbaa yaprağı olarak da bilinmektedir. Ve şehrin en önemli geçim kaynağıdır. Tokat yaprağı bir kültür olup altın değerindedir. Tokat yaprağının tadı kendine has ekşiliği ile diğer yaprak türlerinden çok daha farklıdır. Tokat yaprağı narince cinsi adı verilen teveklerden özenle toplanır. Tokat yaprağı artık ihracatı yapılan bir sektör haline gelmiştir. Tokat yaprağında narince türü, atoplam yaprak üretiminin yaklaşık %90’lık kısmını oluşturmaktadır. En kaliteli sarmalık yaprak cinsidir. Türkiye’de Niksar ve Erbaa ovaları salamuralık Tokat yaprağının en önemli yetiştirme merkezleridir. Üzüm fiyatları çok düşük olduğunda dahi Tokat yaprağı üzümün 2.5 katı fiyata satılmaktadır.

Tokat yaprağının özelliği yaprağın çok narin ve ince olmasıdır. Tokat yaprağında ilk mahsul mayıs ayının sonlarında alınır.

10-15 gün aralıklarla 5 defa olmak üzere diğer mahsuller toplanır. Tokat yaprağı çok özenli bir şekilde el ile toplanır, ve yapraklar buruşup zarar görmesin diye ya sabahın erken saatlerinde yada akşam toplama işlemi yapılır. İlk toplanan Tokat yaprakları daha büyük olurken sonrakiler giderek küçülmeye başlar.
Tokat yaprağı salamura aşamasına gelince, toplanan yapraklar geniş ağızlı varillere yerleştirilerek üzerlerine kaya tuzu serpilir ve sıcak su koyularak haşlanması sağlanır. 1 gün boyunca güneş görmeyen bir yerde bekletilen Tokat yaprağı, yine aralarına tuz koyularak vakumlama işlemine tabi tutulur.

Sarma şeklinde oldukça fazla tüketilen Tokat yaprağı bağırsak sağlığı için önemli bir posa ve lif kaynağıdır. Tokat yaprağı ile zeytinyağlı sarma yaparsanız hem zeytinyağından hem de yapraktan faydalanmış olursunuz. Tokat yaprağı bağışıklık sistemini güçlendiren ve enfeksiyonlara karşı koruyucu olan A ve C vitaminleri içermektedir. Tokat yaprağı içerisinde oldukça fazla kalsiyum barındırır. Sağlıklı kemik ve dişler için yapraktan faydalanabilirsiniz. Alzheimer hastalığına karşı koruyucudur. Çünkü yaprak beyinde beta amiloid plaklarının birikmesini engeller.

Tokat yaprağı genelde salamura şeklinde hazırlanır. Tuzdan zarar görmemek için kullanmadan önce mutlaka ılık suda bekletilip tuzdan arındırılması gerekir.

Salamura yaprak tuzu nasıl giderilir

Bu durumda zeytinyağlı sarmamız tuzlu olduğunda yapmamız gereken çok basit pratik bir yöntem var. Eğer yaprak dolmasının tuzlu olduğunu piştikten sonra fark edersek ne yazık ki yapacak bir şey yok. Ama pişmeden önce fark edersek canım sarmalarımızı kurtarabiliriz. Ne mi yapacağız. Sadece biraz patatese ihtiyacımız olacak.

Tuzlu yemeklerin en büyük kurtarıcısıdır patates.

Patateslerimizi soyup halka dilimler şeklinde keselim. Tenceremizin altına dizelim. Onun üzerine yapraklarımızı dizelim. Ve tekrar patates halkalarımızı dizelim. Dilerseniz orta kısmına da patates yerleştirebilirsiniz. Piştikten sonra göreceksiniz ki yaprağımızdaki tuzdan eser kalmamış. Afiyet olsun.