ANASON FAYDALARI VE ZARARLARI
Bu makalemizde Anason bitkisinin faydalarını ve zararlarını paylaşacağız. Tüm bitkilerin insan vücuduna birçok faydası vardır şüphesiz. Doğadan gelen sağlıkla insanlar kendilerini daha iyi hissederler. Anason uzun ömürlü bir bitkidir. Temmuz ayında çiçeklenen ve olgunlaşınca hasat edilen Anason faydaları açısından bizlere hediye edilen en güzel bitkidir.

Anason faydaları içerisinde en dikkat çeken maddesi anti bakteriyel özelliğe sahip olmasıdır. Vücutta oluşan bakteriler, parazitler, virüsler ve mantarları vücuttan atmak için en etkili yolu dener. Bu konuda da çok başarılıdır.

Vücudun kendini yenilemesi ve tüm toksinlerden arınmasını için sık idrar yapmak sanıldığı kadar kötü bir şey değildir. Anasonun faydaları arasında idrar söktürmesi yer alır. Yapılan detaylı araştırmalar sonucunda sık idrar çıkmanın yanı sıra böbrek fonksiyonlarına da faydası vardır.

Anasonun faydaları arasında sindirim sistemine destek olması son derece etkilidir. Tedavi edici olma özelliği bulunan anasonun kusma, mide bulantısı, ishal, karın ağrısı, gaz problemi, şişkinlik gibi rahatsızlıklarda anason faydasını konuşturur. Anasonun önemli bir faydasını sizlerle hemen paylaşalım. İştah açıcı özelliği ile bardaklardan asla eksik etmeyeceksiniz.

Anason kuvvetli bir balgam söktürücüdür. Anasonun faydalarına ek olarak üst solunum yollarına iyi gelmesi diyebiliriz. Örneğin; Bronşit, sinüzit, grip ve zatürree gibi durumlarda anason tohumu adeta mucizedir.

Anason ile ağız kokularına son diyebiliriz. Anasonun faydaları arasında en çok kullanılan anasonun tohumu ağız sağlığını da korumakla görevlidir. Ağızda oluşan şişliklere de çok iyi gelir.

Katarakta anasonla çözüm desek, sizi bir hayli şaşırtırız değil mi? Anasonun faydaları içinde katarakt tedavisine yardımcı olmak gelir. Günde iki kere 6 gram anason kataraktın tedavisi için çok önemlidir.

Uykusuzluk kadar insanı zorlayan bir şey yoktur. Anasın çayları ile uykusuzluk sorununuzu kısa yoldan halledebilirsiniz. Yemeklerden sonra içeceğiniz bir fincan anasonla mışıl mışıl uykular sizleri bekliyor olacak.

Yeni doğum yapan annelerin ortak sorunu olan süt arttırma, anasonla çözüme kavuşuyor. Bebeğinizi beslerken sütünüz azalmasın diye anason çayını tavsiye ederiz. Günde 1 fincan anasonla hem sütünüz artar, hem de bebeğinizin gaz problemi gider.

Cilt sağlığınızı korumak istiyorsanız, yine anason çayının kapısını çalmanız gerekir. Antioksidanlar içerdiğinden bebek gibi cilde kavuşmanın yolu anason tüketmekten geçer. Anason faydalarına bir madde daha ekleyelim. Antiseptik ve antifungal özelliklere sahip olması nedeniyle kafa derisi problemlerin tedavi eder. Anasonla saçlarınıza parlaklık ve güç verebilirsiniz.

ANASON TOHUMU
Anason Tohumunun dış yüzeyi dikdörtgen şekildedir. Virgüle benzeyen duruşu ile oldukça sevimli gözükür. 3-4 mm uzunluğunda olan anason tohumları açık kahverengi rengindedir. Aynı zamanda anason tohumlarının sahip olduğu meyan kökü ve benzeri lezzeti tohumu aromatik bir hale getirmektedir. Anason tohumu bazı alkollü içeceklere aroma olarak ta kullanılmaktadır. Anason tohumunun ekildiği yerler arasında Denizli, Burdur, Muğla ve Antalya şehirleridir.

ANASON BİTKİSİ
Anason bitkisinin genel olarak tanımı ve şekli gövdesi dik, çok dallı, ve tüylü bir bitkidir. Anason bitkisinin yaprak kısımları uzun saplıdır ve yuvarlak şeklindedir. Anason bitkisinin beyaz renkte çiçekleri vardır. Yaz aylarında çok güzel açarlar. Aynı zamanda çok faydalı olan anason bitkisi kırlarda ve bahçelerde yetişebilir. Anason bitkisinin kullanım alanları içerinde en çok bilineni , içki yapımında kullanılmasıdır. Solunum kolay hale gelmesi, vücut ısısını arttırması, uyku getirmesi özelliklerinden dolayı en çok eczacılık ve tıp alanlarında kullanılmaktadır. Diş macunu yapımında da anason bitkisi kullanıldığını biliyor muydunuz?

ANASON ÇAYI
Anason çayı anason bitkisinden oluşan ve demleme şekliyle olan bir çeşit bitki çayı türüdür. Sıcak içilmesi gereken anason çayı ile vücudunuzdan bir çok virüs ve kötü madde ler uzaklaşacaktır. Antioksidan oma özelliği anason çayını vazgeçilmez yapmıştır. Anason çayını hazırladığınız bardaktan yükselen o aromatik koku size çok hoş gelecek. Çay şeklinde yapacağınız anasonu asla mutfaklarınızdan eksik etmeyin. Sakinleşmek ve rahatlamak istiyorsanız bir fincan anason çayı hazırlamanız yeterli olacaktır. Şişkinlik yaratan göbişlerde anason çayı ile eski haline gelecek. Anason çayı tüketmekle melek gibi biri olacağınızın ilk sinyalleri de gelmiş olur. Stres ve sıkıntı anason çayı ile son bulacaktır.

ANASON YAĞI
Anason tohumlarından elde edilen anason yağı değişik kokusu ile sinir sistemini rahatlatır. Anason yağının içerisinde bulunan anetol ile bakterilere ve mantara karşıda çok etili olduğunu söyleyebiliriz. Eski uygarlıklar olan Mısır ve Yunanistan’a has olan bu enteresan bitki, Mısır’da hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Anason yağı ile kuru öksürüklere bir çare bulabilirsiniz. Bir tencereye suyun içerisine 1-2 damla anason yağı eklediğinizde bu kuru öksürüğü giderir. Anason yağı le saçların içerisinde çıkan bitlerden kısa yolda kurtulabilirsiniz. Aynı zamanda anason yağının diğer bir faydası hıçkırıktan kurtulmak olmasıdır. Birkaç damla anason yağını pamuğa damlatın ve ağzınız açık halde pamuğu ağız ve buruna yakın tutmanızda fayda var . çünkü daha rahat nefes alıp verirsiniz.