BEBEKLERDE GAZ SANCISI
Yeni doğum yapmış annelerin bebeklerinde olan gaz sancısı hiç hoşlanmadıkları bir durumdur. Bebek 2-3 haftalık olduğunda başlar. Bebeklerde gaz sancısı bebeği huzursuz eder ve bebek sürekli ağlar. Bacaklarını karnına çekiyor, kızarıp bozarıyor, ellerini yumruk yapıyor, sanki canı çok acıyormuş gibi ağlıyorsa endişelenmeyin minicik karnına gaz sancısı gelmiş demektir.

Bebeklerde gaz sancıları günün belirli saatlerinde tekrarlanıyorsa ve her gün oluyorsa kendinizi zor bir sürece girmiş sayabilirsiniz. Bu duruma KOLİK ismi verilir. Kolik kesinlikle bir hastalık değildir. bebeğe zarar vermez. Sadece huysuzlanıp ağlar.Dünyaya ve yaşama alışma dönemidir. Eee tabi kolay değil bebeğiniz uzak yollardan geldi. Alışması gerekecek.

Bu durum ne kadar sürer?
Bebek 2-3 haftalıkken başlar.4-6 Haftalıkken en üst seviyeye ulaşır ve genellikle 3-3,5 ay sonra biter.
Kolik neden olur?
Koliğin nedeni tam bilinmemektedir.
Anne sütü alan bebekte annenin yediklerine alerji, mama alan bebekte mamanın içeriğine alerji, sindirim sisteminin tam olgunlaşmamış olması, artmış barsak gazı, annenin endişesi ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir.
Gaz sancısı olan bebeği emziren anneler neler tüketmelidir?
Rezene çayı, Kimyon, dereotu ve papatya çayı tükettiklerinde biraz olsun bebeklerinde oluşan gaz sanısını hafifletirler.

Peki, emziren anneler neler tüketmemelidir?
Lahana, karnabahar, Brüksel lahanası, brokoli, kuru baklagiller, inek sütü ve süt ürünleri, soğan, sarımsak, baharatlı gıdalar, kahve, çay, çikolata gibi yiyecekler bebeklerin olan sancısını daha da arttırır.

Bebeğimiz gaz sancısı çekerken biz onu nasıl rahatlatabiliriz?
Ilık bir banyo yaptırma
Bebeğinizin karnına ılık havlu koyma
Müzik dinletme, Ninni ve şarkı söyleme
Kucaklayıp bebeğinize sarılma
Kendi arabanıza binip gezdirme onu daha sakinleştirecektir.
Hava koşulları uygun değilse evde bebek arabasında gezdirebilirsiniz.
Bebeğinizi kucağınızda ve beşikte sallayabilirsiniz.
Karın bölgesine ve ayağının altına ılık yağ(Acı elma yağı) ile masaj yapabilirsiniz.