Çocuklarda Su Çiçeği
Suçiçeği (Varicella) varicella-zoster virüsünün yol açtığı ve, önlenebilir çocukluk enfeksiyonudur. Gençlerde en yaygın ve genellikle hafif, ama çocuğunuz için çok rahatsız edici olabilir. Ergenlerde ve yetişkinlerde, suçiçeği görülebilir.

Lösemi rahatsızlığı olan çocuklarda ya da bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarda bu bulaşıcı hastalık oldukça tehlikelidir.

Su Çiçeği Belirtileri Nelerdir?
Suçiçeği ateş ile başlar , ağrı ve sancıları da olabilir.
1 ya da 2 gün içinde çocuğunuzda döküntüler oluşabilir. Döküntü genellikle kaşıntılı ve çocuğunuzun rahatsız olmasına sebep olur. Vücudun aşağı tarafı kollar ve bacaklar üzerine hızla yayılan, saç diplerinde ve yüzde belirir. Noktaların küçük su kabarcıkları dönüşmesi gibi düz pembe noktalar halinde oluşmaya başlar. Yeni noktaların diğerleri kabarcıklara dönüşür. Bazı çocuklarda sadece birkaç tane olurken kimi çocukta ise 50 tanesi kabarcıklar oluşabilir. 4 ya da 5 gün içinde bu kabarcıklar söner ve kabuklanmaya başlar.
Çoğu çocuk bu dönemde iştahını kaybeder ve ilk birkaç gün boyunca bir baş ağrısı şikayeti ile yakınır.
Su Çiçeği Nasıl Vücutta Yayılır ve Bulaşır?
Suçiçeği çok kolay yayılır. Önce döküntü belirir 2 gün de bu döküntüler tüm vücuda yayılır. Sonra tüm kabarcıklar kabuklaşır.

Virüs burun veya ağız yoluyla vücuda girer. Genellikle 2 ila 3 hafta virüslü bir kişi ile temastan sonra gelişir.
Özellikle hava yoluyla yayılır. Virüs birkaç saat boyunca havada yaşayabilir. Bu virüslü bir kişi ya da suçiçeği geçiren birisinin yanında ya da bir odada kalarak virüs bulaşır.
Ayrıca virüs ile doğrudan temas yoluyla insandan insana bulaşır. Eğer bir kabarcık veya blister sıvı veya ıslak kabuğa dokunduğunuzda suçiçeği virüsü alabilirsiniz.
Suçiçeği geçiren hamile bir kadın doğumdan önce bebeğine bulaştırabilir.
Evde yaşayan çocuklarından birinde suçiçeği varsa, muhtemelen evdeki diğer üyelere de yayılacaktır.

Suçiçeği virüsü levhalar, eşyalar veya oyuncak gibi nesneler üzerinde yaşayamaz.

Su Çiçeği Kalıtsal Rahatsızlıklar Yaratırmı?
Doğumdan önce annelerinden suçiçeğine yakalanması bebeklerde oluşan cilt izleri, göz problemleri, beyin hasarı, kol ve bacaklarda oluşan doğum kusurları ile doğmuş olabilir.
Suçiçeği ergenlere ve yetişkinlere, çok şiddetli, hatta hayatı tehdit edebilir. Yaşamın ilk ayında bebeklerde olabilir ve zayıf bir bağışıklık sistemine sahip herkes için suçiçeği tehlike oluşturabilir.
Suçiçeği olan çocuklar akciğer enfeksiyonu( pnömoni )yaşayabilir veya beyin iltihabı oluşabilir.
Kabarcıklar enfekte olabilir bakteri ve virüsler yayılabilir. Bu yaşam boyu izlere yol açabilir. Bazı enfeksiyonların çoğu önemsizdir ve kendi başlarına açık olsa da cilt hastalıklarına sebep olmazlar. Bazı enfeksiyonlar ciddi bir
Suçiçeği Kaç Kez Geçirilir?
Çoğu durumda, çocuklarınızda sadece bir kez suçiçeği ile karışılabilirsiniz. Bir ömür boyu bağışıklık kazanırlar. Ancak nadir durumlarda, suçiçeği tekrarlayabilir.

Zona Nedir?
Zona suçiçeği gibi görünür ve aynı virüse neden olur. Ama genellikle ağrıya sebep olmazlar.Vücudun sadece bir bölümünde görünür.

Suçiçeği Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuğunuz suçiçeği olduysa, aspirin [asetilsalisilik asit (ASA)] veya aspirin içeren herhangi bir ürün vermeyin. Aspirin Reye sendromu yakalanma riskini artırır. Bu ciddi hastalık karaciğer ve beyine zarar verebilir. Çocuğunuzun ateşini kontrol etmek istiyorsanız parasetamol ,Tylenol, Tempra, Panadol ve diğerlerini kullanın.
Çocuğunuzun vücutta oluşan kabarcıkları kaşımamasına dikkat edin. Kaşıma cilt içinde oluşan bakterilerden dolayı enfeksiyona neden olabilir. Doktorunuz kaşıntı azaltmak için bir krem önerebilir.
Ciddi hastalığı olan ve suçiçeği olan bebekler, gençler veya yetişkinlerde antiviral ilaçlar ile tedavi edilebilir.
Su Çiçeğinde Doktora Ne Zaman Başvurulmalı?
Ateş ilk birkaç gün sonra gelişir. 3 günden sonra ateş azalır.
Çocuğunuzda yüksek ateş varsa veya ağız içinde birçok noktalar varsa doktorunuza götürmelisiniz.
Ağızda oluşan noktalar, kırmızı renkte ya da çok acıdığında doktora götürülmelidir. Çocuğunuza antibiyotik ihtiyacı olacağını doktorunuz size önerecektir.
Suçiçeği Geçiren Çocuk Kreşe ya da Okula Gidebilir Mi?
Suçiçeği geçiren çocuğunuzu okul ve gündüz bakım merkezlerine göndermemeniz gerekir. Döküntüler belireceğinden ve ateş olabileceğinden 5 gün boyunca evden dışarı çıkılması pek önerilmez. Hedef, bu hastalıktan diğer çocukları korumaktır. Ne yazık ki, bu hastalığın yayılmasını bu şekilde engelleyebiliriz.

Ciltte döküntü belirir ve döküntü ortaya çıkmadan önce 12 ila 24 saat arasında Suçiçeğinin en bulaşıcı dönemi 1 ila 2 gün arasıdır. Bu döküntü doğrudan temas yoluyla değil, hava yoluyla yayılır. Çocuğunuz bir çocuğun suçiçeği olduğu dönemde yanında ise artık onu uzaklaştırmak bir işe yaramaz suçiçeği virüsü çoktan diğer çocuğa bulaşmıştır.

Hafif vakalarda yani ateşi ve döküntüsü az ise çocukların düzenli faaliyetlerine katılması için izin verebilirsiniz. Eğer çocuk bakımı merkezlerine ya da okula gitmek isterse müsaade edebilirsiniz.

Hamilelere Su Çiçeği Bulaşırsa Ne Olur?
Hamile kadınlarda şiddetli suçiçeği gelişebilir. Çoğu yetişkin kadın zaten kendi kanındaki antikor ile suçiçeğine karşı korunma altındadır.

Eğer hamile olduğunuzu düşünüyorsanız ve suçiçeği olma olasılığınız varsa aşı olmanız gerekir. Eğer suçiçeğine maruz kaldıysanız, hemen doktorunuzu arayın.

Doktorunuz size ciddi bir enfeksiyona yakalanma riskini önlemeye yardımcı olmak için enjeksiyon önerilebilir.

Eğer gebeliğin erken suçiçeği yakalama riskini arttırır. Bu durum bebeğinize %2 zarar verebilir.

Çocuğumu Su Çiçeğinden Nasıl Koruyabilirim?
Çocuğunuzu suçiçeğinden korumak için mutlaka aşı yaptırmanız gerekir.

Çocuğunuz henüz aşı olmadıysa ve başka bir çocukta suçiçeği virüsü var ise suçiçeğine yakalanma riski daha çok artar.

Çocuğunuzda bağışıklık sistemi bozukluğu varsa ve suçiçeği olan birisiyle temas halinde olursa, hemen doktorunuzu arayın