Turşu Yapımı ve Lezzetli Turşu Nasıl Kurulur

Karışık Turşu Tarifi
Malzemeler
1 kilo salatalık
1 kilo körpe yeşil biber
10 tane kırmızı biber
1 kilo yeşil domates
1 kilo havuç
İsterseniz-mevsimindeyse taze fasulye
6-7 çorba kaşığı kaya tuzu
5 su bardağı üzüm sirkesi (elma sirkesi tercih etmeyin). Suyun miktarına göre oranlayabilirsiniz. 1 litre su için 1 bardak sirke kullanın.
10-12 diş sarımsak
Kavanozu dolduracak kadar su
Üzerini kapatmak içinMaydanoz veya dereotu veye defne yaprağı
Turşu Nasıl Kurulur
Suyunuzu mümkünse içme suyundan kullanın. Çeşme suyu kullanacaksanız da kaynatıp 1 gece dinlendirin.
Havuçların kabuklarını kazıyın. Dilim dilim doğrayın.
Biberleri yıkadıktan sonra uçlarından biraz kesin.
Salatalıkları yıkayıp başlarından biraz kesin.Çatalla delikler açın. Böylece içlerine de sirke girecek ve kıtır olacak.
Sarımsakların kabuklarını soyup yıkayın.
Soğumuş olan suyunuzu ayrı bir tencereye koyun. Tuzu ve sirkeyi ekleyip eriyene kadar karıştırıp salamurayı hazır hale getirin. (1 litre suya 1 bardak sirke şeklinde hesaplayabilirsiniz)
Hazırladığınız sebzeleri turşu kavanozuna karışık olarak yerleştirin. İsterseniz kat kat sırayla yerleştirebilirsiniz.
Aralara diş sarımsakları ekleyin.
Üzerine salamura suyunu sebzeleri geçecek şekilde ekleyin.
Kavanozun en üstünü de defne yaprağı veye maydanoz ile örtün.
Kavanozun ağzını iyice kapatın.
Oda sıcaklığında ve karanlık bir ortamda 15-20 gün beklettikten sonra turşunuzu açabilirsiniz.
Turşuyu kontrol etmek için açmamanızı tavsiye ederim. Ama mutlaka açacaksanız mümkün olduğunca temiz bir kaşık kullanın, ellerinizi turşuya değidirmeyin ki mikrop bulaşmasın.
Fasulye Turşusu KavurmasıTurşunuzu yaptıktan sonra, daha önce verdiğim Fasulye Turşusu Kavurma Tarifini de mutlaka denemenizi öneririm.

Turşu Yapımının İpuçları
Turşuyu havaların serinlemeye başladığı günlerde yapın. Turşu çok sıcakta olgunlaşamadan bozulabiliyor. Buzdolabında yeriniz veya serin bir kileriniz varsa sıcaklarda da yapabilirsiniz.
Mümkünse turşu yapmak için cam kavanoz tercih edin. Çünkü turşu suyu plastikle etkileşime geçebilir. Kabın ağzının çok sıkıca kapandığından emin olun.
Kabınız çok temiz olmalı, deterjan kırıntısı kalmamalı. Malzemeleri koymadan önce kaynar su ile çalkalamanızı tavsiye ederim.
Turşu yaparken kaya tuzu kullanılmalı. Ama zor eridiği için önceden suyun içinde iyice eritilmeli. Tuz ölçüsü ağız tadına turşunun türüne göre değişebiliyor. Genel olarak 5 litrelik turşu kabı için 1,5-2 çay bardağı tuz yeterli olabiliyor. Daha dayanıklı turşu için tuzu biraz daha arttırmalısınız.
Tuzun miktarını ayarlamak için yumurta testi yapabilirsiniz. Tuzu erittiğiniz salamura suyuna bir yumurtayı bırakın (iyice yıkanmış olmalı) Yumurta eğer suyun üstünde-üstüne yakın yüzüyorsa tuz oranı iyidır. Suyun altında yüzüyorsa tuz eklemeniz gerekir.
Sirkenin ölçüsü 1 litre için1 su bardağı şeklinde idealdir. Daha gevrek turşu isteniyorsa sirke miktarı arttırılabliir. En son turşu suyunuzun tadına mutlaka bakın. Ekşi değilse sirke ekleyin.
Ekstra tatlar için, turşunuzun içine biraz defne yaprağı 5-6 tane karanfil, birkaç tane karabiber ve nane ekleyebilirsiniz. Bunlar turşunuza hoş bir koku verecektir.

Ve Turşunun Faydaları
Yemeklerimizin bir parçası olan Turşu aslında birçok açından sağlıklı bir yiyecek. Mesela içerdiği yüksek lif sayesinde hazımsızlık sorunu olanlara faydalı. Yada genelde turşularda kullandığımız sebzelerin antioksidan bakımından zengin oldukları biliniyor. Yani kanseri önlemekte faydaları var.
Faydalı Mineraller
Turşu ve turşu suyu demir, kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi mineralleri bolca barındırıyor. Ayrıca kalorisi de çok yüksek olmayan turşu sağlıklı beslenme için tavsiyeler içinde yer alıyor.
Tansiyonu Düşürüyor
Turşuda kullanılan sirke, fermente edildiği için sindirim sistemine faydalı bazı bakterileri de içeriyor. Ayrıca turşunun mayalanma sürecinde oluşan laktik asit tansiyonu düşürmeye yardımcı oluyor.
Bağışıklığı Güçlendiriyor
Yapımında kullandığımız sebzeler ve sirke sayesinde sindirime iyi geliyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor, bağırsaklarda bakteri oluşmasını önlüyor. Ayrıca ülsere sebep olan mide mikoru-heliobakter oluşumunu da engelliyor.