Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Başkanlık sistemine yönelik tartışmaların hatırlatılarak bunun ekonomiye yönelik olası etkilerinin sorulması üzerine Elvan, AK Parti olarak başkanlık sistemini savunduklarını ve bu sistemi Türkiye’nin ekonomik ve siyasi hedefleri açısından önemli gördüklerini ifade etti.

Elvan, Türkiye’nin çevresindeki sorunlara rağmen bu yıl yüzde 3’ün üzerinde büyüyeceğine işaret ederek, başkanlık sisteminin tarihsel açıdan da Türkiye’ye uygun olduğunu belirtti.

Başkanlık sistemine geçişin milletin kararına bırakılacağını kaydeden Elvan, “Biz ülkemizi daha da güçlendirmek, büyütmek istiyoruz. Hızlı kararların verilmesi gereken bir ortamda, dinamik yapının oluşması gereken ortamda hantal yapılarla gitmeye çalışırsanız, başarılı olamazsınız. Biz artık bir noktada büyüme açısından potansiyelimizi daha da yukarı çekebilecek, ekonomik, siyasi açıdan daha da güçlü bir konuma gelebilecek bir yapıya bürünmek istiyoruz. Ekonomik ve siyasi açıdan bir üst lige çıkmak istiyoruz. Bunun için de başkanlık sisteminin şart olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Başkanlık sistemini bir üst lig olarak gördüğünü dile getiren Elvan, sisteme yönelik gelecek günlerde somut adımlar atılabileceğini kaydetti.

Lütfi Elvan, başkanlık sisteminin içeriğine yönelik bir soruyu yanıtlarken de sistemin sağlıklı bir şekilde tartışılmasından rahatsız olunduğunu söyledi. Bu konunun tartışılması gerektiğini belirten Elvan, “Başkanlık sisteminde yasama, yürütme, yargı mekanizmalarının çok daha iyi çalışabileceği bir yapı oluşuyor. Yasama da yargı da yürütme de güçleniyor. Yürütme daha hızlı karar alabilme imkanına sahip oluyor, yasama daha bağımsız karar verebilme imkanına kavuşuyor. Başkanlık sistemi bizi bir üst lige çıkaracak olan sistemdir.” diye konuştu.

“2017 Türkiye için iyi bir yıl olacak”
Kalkınma Bakanı Elvan, “2017 yılı Türkiye için inşallah iyi bir yıl olacak, ben buna inanıyorum. Özellikle bekle-gör politikası izleyen, 2016’da yatırım yapmayan yatırımcılarımızın, 2017’de özel kesime ciddi bir yatırım yapacağını düşünüyoruz. Özel kesim yatırımları büyümemizde motor işlevini yürütüyor, son derece önemli. Biz de onların önünü açmaya çalışıyoruz.” dedi.

“Cazibe merkezleriyle ilgili önemli bir noktaya geldik”
Elvan, cazibe merkezleriyle ilgili, “Tüm çalışmalarımızı bitirdik. Kalkınma Bankamız gerekli hazırlıkları yaptı. Bakanlar Kurulu kararı çıkarmamız gerekiyor, o da hazır. Önümüzdeki günlerden itibaren, en geç 15 gün içerisinde teklifleri almaya başlayacağız. Önemli bir noktaya geldik.” diye konuştu.

“350 kişi atılmış durumda”
FETÖ ile mücadelenin başarılı şekilde devam ettiğini ancak kolay olmadığını vurgulayan Elvan, “Kendi amaçları için her şeyi mubah gören, her şeyi yapabilen bir yapı ile karşı karşıyayız. Dini istismar ediyor, çok basit gelebilir ama soru çalıyor. İki öğrenci düşünün, biri subay, astsubay olabilmek, kamuda bir kuruma girebilmek için gece gündüz çalışıyor. Bu çocuğu başarılı kılmıyorsunuz, hiç çalışmayan, bilgisi, becerisi, altyapısı zayıf, FETÖ’nün kontrolü altında olan bir çocuk devletin en iyi kurumlarına giriyor. Bu nasıl hak, bu nasıl hukuk? Bunu biz nasıl kabul edebiliriz? Hangi din, anlayış bunu kabul eder? Milletimin bu terör örgütünü çok iyi anlamış olması lazım.” değerlendirmelerinde bulundu.

Kalkınma Bakanlığının ilgili, ilişkili kuruluşlardaki personel sayısının 3 bin civarında olduğunu bildiren Elvan, FETÖ ile mücadele kapsamında görevden alınan personele ilişkin şu bilgileri verdi:

“Şu an itibarıyla 350 kişi atılmış durumda. Aşağı yukarı yüzde 10-11’lik bir rakama tekabül ediyor. Halen 30 civarında açığa alınmış personel var ama yine çalışmalarımız devam ediyor. Üst düzey bir müsteşar yardımcısını görevden aldık, 7 genel müdürlükten 2 genel müdür atıldı. Diğer taraftan 30 civarında daire başkanlığı var. Bizde genel müdür yardımcılığı, şube müdürlüğü gibi ara kademeler yok. 10 daire başkanı görevden alındı. Yine 26 kalkınma ajansı var. Kalkınma ajanslarından atılan genel sekreter sayısı şu an itibarıyla 10. Yüksek bir oran. Ajanslarımızda da çok ciddi bir temizlik yapıldı. Kalkınma ajanslarının bugüne kadar yapmış olduğu desteklere ilişkin de İçişleri Bakanlığımızla görüşmemiz neticesinde mülkiye müfettişleri görevlendirdik. Ajansların, FETÖ yapılanmasına yönelik destek verilip verilmediğini, kimlere destek verdiği konusunda kapsamlı bir çalışma şu aşamada yürütüyoruz.”

“Fed’in faiz artırma sinyali”
Türk lirasının değer kaybetmesinin enflasyon açısından risk oluşturup oluşturmayacağının sorulması üzerine Elvan, şöyle konuştu:

“Elbette TL’nin değer kaybetmesi bir risk oluşturabilir ama gelişmelere iyi bakmamız, daha detaylı bakılması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle bugünlerde dövizde yaşanan hareketlenme, doların yukarı çıkmasının en temel nedenlerinden biri Amerikan Merkez Bankasının (Fed) faiz artırma sinyali. Bu, bir ay önce aşağı yukarı yaklaşık yüzde 20-25 tahmin ediliyordu. Bugün artık 2017 öncesi Fed’in faiz artırımına gideceği yönündeki görüşler ağırlık kazanmaya başladı. Yüzde 75 gibi bir orana çıktı. 2015 yılında da Fed’in faiz artırma sinyali ile birlikte doların 3,07 liraya kadar çıktığını biliyoruz.”

ABD’deki 10 yıllık tahvillerin faiz oranlarındaki ciddi artışın döviz kurundaki artışın bir başka nedeni olduğunu belirten Elvan, şöyle devam etti:

“Uluslararası alandaki ve ABD’deki bu gelişmeleri dikkate aldığımızda böyle bir hareketlenme bugünlerde yaşandı, yaşanıyor ama ben bunun uzun süreli olacağını düşünmüyorum. Bu hareketlenme sadece Türkiye’ye has bir hadise değil. Diğer gelişmekte olan ülkelerde de aynı hareketlilik söz konusu. Dolayısıyla ben, bir süre sonra kurun aşağı doğru ineceğini düşünüyorum. Çünkü geçmişteki gelişmeleri dikkate aldığımızda böyle bir resim ile karşı karşıya olduğumuzu ifade etmek istiyorum.”