Sağlık yönünden etkili bir yiyecek olmasının yanı sıra kuşburnu aşçılar tarafından da eşi benzeri olmayan bir besin maddesi olarak tanımlanır. Tatlı bir tadı ile kurutulmuş, taze ve dondurulmuş olarak kullanılabilir. Bazı türleri tatlandırıcılara eklenir veya çayı yapılır.

Genel olarak kuşburnu çiçekleri ilk don olayı yaşanana kadar dalında bırakılır. Bu sayede daha yumuşak ve kırmızı olmaları sağlanır.

Her türlü şurubu yapılabilen kuşburnu içecekler ve yiyeceklerde bol miktarda kullanılır.

Yıllardır sağlığa iyi geldiği gerekçesiyle tüketilen kurşburnunun pek çok faydası bulunur.Kuşburnu, idrar yolları enfeksiyonunu önler, böbreklere iyi gelir, baş ağrısını geçirir, antioksidan madde olarak işlev görür, iyi bir antidepresandır.

Ayrıca C vitamini yönünden de oldukça zengindir.

Narin doğası ve kendine özgü toplanma biçimi sebebiyle kuşburnunun buzdolabında saklanması gereklidir. Diğer sebze yağlarına oranla daha faydalı olan kuşburnu yağı, özellikle yaşlanmaya karşı güçlü etkisiyle bilinir.

Kuşburnu A vitamini açısından zengin oluşuyla cildin elastikiyetini korumasını sağlar ve antiaging özellik gösterir. Kolajen seviyesini de artırır.

Kuşburnu yağında bol miktarda E vitamini ve yağ asitleri bulunur. İyi bir nemlendirici olan bu yağ, direkt olarak cilde uygulanabilir ya da krem,losyon vb. nemlendirici ürünlerin içeririne katılabilir.

Kuşburnu yağı hem kolay erişilebilir hem de etkili bir doğal yağdır.

Kuşburnunun Sağlığa Faydası
İçeriğinde bulunan zengin C vitamini sayesinde vücudu güçlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlar. Enfeksiyon ve iltihapların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Bedensel yorgunluğu giderir. İdrar söktürür, ishali keser. Böbrek üstü bezlerinin çalışmasını destekler. Kan dolaşımını hızlandırır ve kanı zararlı maddelerden arındırarak temizler. Kanda ki şeker oranını dengeler. Bu nedenle şeker hastalarının düzenli olarak tüketmesi tavsiye edilmektedir. Bazı kanser türlerine karşı koruyucu özelliği olduğu bilinmektedir. Romatizmaya bağlı ağrı ve diğer şikâyetlerin hafifletilmesinde etkilidir. Cildin yenilenmesini ve tazelenmesini sağlayarak cilde canlılık ve parlaklık verir.
Kuşburnunun İltihaplara Faydası:Basında sık sık yer almaya başlaması ile birlikte popülerlik kazanan kuşburnu daha çok çay olarak tüketilmektedir. Kuşburnu vücutta biriken ödemin atılmasında ve iltihapların hızla iyileşmesinde kuvvetli bir yardımcıdır. İçerisinde ki etken bileşenleri sayesinde enfeksiyonların iyileşme sürecini kısaltmaktadır.

Kuşburnu Kolseterol Seviyesini Dengeler: Milyonlarca insanın sağlığını tehtid eden kolesterol sorunları için en iyi çözümlerden biris kuşburnu tüketimidir. Suda kaynatılarak susyu içilebilir veya reçeli yapılarak tüketilebilir.
Kuşburnu Kanserle Mücadeleyi Sağlar: Kuşburunu etkili bir antioksidandır ve bütün antioksidan özelliği olan bitki ve meyvelerde olduğu gibi, kuşburnu da kansere neden olan serbest radikalalrin düşmanıdır. Düzenli kuşburunu tüketimi kanser hastalıklarına yakalanma riskinia zaltır.
Şeker Hastalığına Yakalnma Riskini Azaltır: Kandaki şeker seviyesini sağlıklı seviyede tutabilir. İleri derecede şeker hastalarına bile ciddi anlamda katkıd abulunabilir. Kuşburnu reçelinde şeker kullanılmadığı sürece şeker hastaları için güvenilir ve faydalı bir besin kaynağıdır.
Kuşburunu Böbrek Hastalıklarını Önler: Böbrek sağlığını koruyan petkin ve çeşitli asitler içermektedir. Böbrek hastalıklarının semptomlarını iyileştirmek ve rahatlatmak için kullanılır ve kabızlık tedavisi için yardımcı olur.
Kuşburunu Cilt Sağlığını Korur: Kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır. Cilt hücrelerinin yenilenmesinis ağlar. Yara izleri ve akneleri giderebilir. Cildi nemli tutar ve besler. Cildin elastik ve sağlıklı olmasını sağlar.
C Vitamini Deposu Kuşburnu: Bol miktarda kuşburnu içeren kuşrbunu bu özelliği ile kemik sağlığını korur ve sağlam iskelet yapısının oluşmasını sağlar. Vücutta kolajen üretimi sağlamaya yardımcı olur.
Kuşburnu Kan Hücrelerini Arttırır: Bünyede oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin sağlığını korurve bu kan hücrelerinin ihtiyaç duyduğu demir ihtiyacını karşılar.
Kuşburnu Mide Sağlığını Korur: Mide spazmı, mide asit eksikliği, mide tahrişi ve ülsere engeller olabilir. Bağırsak hastalıkları için çok etikili bir şifa kaynağıdır. Kuşburnu ayrıca ishal, kabızlık, safra taşı, safra kesesi rahatsızlıkları, gut ve idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Kuşburnu Reçelinin marmelatı Faydaları:
Kuşburnu A, C,D ve E vitaminleri açısından zenginidir ve bu özelliğinden dolayı bir çok hastalıktan koruyucu özelliğinin olması yanında genel anlamda vücuda inanılmaz bir enerji sağlar. Antioksidan etkinin olması sağlığa faydaları açısından kuşburnunu zirveye taşır. Kuşburunu reçelinin hazur satın alınması yerine doğal şartlarda ve ev ortamında hazırlnamasının daha sağlıklı olduğunu düşünüyoruz. Çünkü hazır satılan kuşburnu reçelleri yüksek sıcaklıklarda hazırlandığından bazı özelliklerini yitirmektedir.
Kuşburunu reçerli soğuk algınlıklarınından kaynaklanan hastalılara karşı anlık olumlu sonuçlar verebilir.
Kuşburunu reçerli içerdiği vitaminler ve mineraller yardımıyla bağışıklık sisteminin mukavametini arttırır.
Ciltte meydana gelen lekeleri ve tahrişleri giderebilir. Cilde sağlıklı bir görünüm akzandırır.
Mikrop ve virüslere karşı ektilidir, özellikle sindirim istemi sağlığını tehtid eden zararlı bakterilerden sindirim sitemini arındırmaya yardımcı olur.
Kanın sağlığını korur, kanı temizler ve kan hızının artmasına yardımcı olur.
Yatıştırıcı etkisi vardır, sinir sitemi üzerinde olumlu etkiler sağlayabilir, stres ve depresyona karşı büneyeyi kuvvetlendirir.
Baş dönmesi ve baş ağrısı, mide bulantısına karşı etkili alternatif tedavi olabilir.
Şimdiye kadar yapılan bilimsel çalışmalar kuşburnunun artrit hastalığına yakalanma riskini azalttığını ortaya koymuştur.
Kuşburnunun Zararları: Kuşburnu ağızdan alındığında sağlık açısından bir risk teşkil etmez, bazı özel durumlarda yan etkileri olabilir.
Hassas bünyelerde alerjiye enden olabilir.
Kuşburunu bulantı, kusma, ishal, kabızlık, mide yanması, mide krampları, yorgunluk, baş ağrısı, uykusuzluk, ve diğerleri gibi bazı yan etkilere neden olabilir
Hamilelik ve emzirme döneminde olan kadınlar için güvenli olup olmadığına dair elde çok fazla bilgi yok. Doktorunuza danışarak tüketmenizi tavsiye ederiz.
Kanam bozukluğu olan kişiler uzak durmalı veya az tüketmeldir.
Bazı uzmanlar diyabete olumsuz yönde etkisi olduğunu söylerken bazıları tam tersini savunmaktadırlar.
Çok fazla tüketimi, böbrek taşı riskini arttırır.
Çok fazla tüketimden kaçınılmalıdır.