Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Taşeron düzenlemesinde “1 milyon kişiyi içine alan 900 bin kişiyi aşan bir çalışma içerisinde olduk.” dedi.

Bakan Sarıeroğlu’nun açıklamalarının satır başları şöyle;

Öncelikle Hakkari’den acı haberler aldık bugün şehitlerimize Allah’tan rahmet dileyerek başlamak istiyorum.

Taşeron düzenlemesi

-Gerçekten uzun bir çalışma dönemini geride bırakarak titizlikle hassasiyetle yürüttüğümüz sürecimizin sonuna gelmiş olmaktan da büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Rakamlar konusunda farklı yerlere çekmek bu işi gölgelemeye yönelik çalışmalar söz konusu fakat biz sayın Cumhurbaşkanımız 5 Aralık itibariyle AK Partimizin grup toplantısında bir açıklama gerçekleştirmişti bu konu ile ilgili bundan sonra kamudan taşeronu ortadan kaldırıyoruz diye bir rakam telafuuz etti 900 bin kişi kapsamımız aynı o gün sayın Cumhurbaşkanımız hangi açıklamayı yaptıysa bugün biz aynı şekilde düzenleme yapmış durumdayız. Öncelikle bunu ifade etmem gerekiyor. 1 milyon kişiyi içine alan bir çalışma içerisinde olduk bu dönemde. Az önce de ifade ettim bugüne kadar bu kadar kişiye dokunan direk olarak yaşamlarına, gelirlerine, hanelerine pozitif katkı sağlayacak böylesine bir düzenleme gerçekleşmemişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu: 1 milyon kişiye dokunan önemli bir düzenleme yaptık.

-Dört aşamalı bir çalışma gerçekleştirdik. Birinci aşamamızda, 5018 sayılı Merkezi Bütçe Kanunu ile düzenlenen genel bütçeden pay alan bütüm kamu kurum ve kuruluşlarımız çalışmamızın kapsamında. Özel bütçeli idarelerimiz çalışmamızın kapsamında, denetleyici ve düzenleyici kuruluşlarımız sosyal güvenlik kuruluşlarımız bu ilk aşamadaki çalışmamızın kapsamında. Dün de bu kapsama giren kuruluşların listelerini yayınladık. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızda bundan sonra personel alımına dayalı hizmet ihalesi yapılmayacak. Taşeron konusunu kamunun gündeminden artık kaldırıyoruz. Burada 450 bin kişi sürekli kamu işçisi kadrosuna geçmiş olacak. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/D statüsünde bundan sonra istihdam edecekler.

-Bundan sonra çalışmak daha da kıymetli hale gelecek. Yerel yönetimlerimiz, mahalli idadelerimiz ile ilgili gerçekleştirdiğimiz ikinci çalışmamız var. Burada il özel idarelerimiz, belediyelerimiz, belediyelerimizin şirketleri, mahalli idare birliklerimiz kapsamda. Buralarda da yaklaşık 450 bin kişi, 400 bin kişi idi bu 450 bine yükseldi. Çünkü belediyelerimizin yanında, belediye iştirakleri ve şirketlerinde de bundan sonra personel alımına dayalı hizmet ihalesi yapılmayacak kuralını açıkça dün yayınladığımız KHK’ye koyduk. Böyle olunca 50 bin kişi daha kapsama dahil olmuş oldu. Bu anlamda bütün az önce saydığım belediyelerimiz, il özel idarelerimiz, belediyelerimizin şirketleri, iştirakleri, mahalli idare birliklerimizde bundan sonra taşeron çalışma gündemden kalkmış durumda. Bu şirketlerin, belediye iştiraklerinin direk elemanı olacaklar.

-Burada çok önemli olan bir konu ve çalışmalarımızı yaparken de birazcık böyle bilgiler dışarıya çıkmış ama eksik yada yanlış çıkmıştı. Çöp toplama, park bahçe ve temizlik işleri ile ilgili de biz tüm ihale şekillerini ortadan kaldırıyoruz. Bundan sonra belediyelerimiz bu hizmetlerini her türlü hizmet alımı da olsa, personel alımı da olsa belediye iştirakleri ve şirketleri eliyle gerçekleştirecekler diye hüküm altına alıyoruz. Bu alanda hiçbir şekilde bundan sonra belediye ve iştirak çalışanları dışında kimseye iş yaptıramayacaklar. Bundan sonra belediye iştiraklerinde işe girmek kuralı bir sisteme kavuşmuş olacak. Öyle kolay bir işe giriş sistemi olmayacak aracı kurumlar aradan kalkıyor bu konuda İçişleri Bakanlığımız, Maliye Bakanlığımız ve Devlet Personel Başkanlığımız görüşleri doğrultusunda İçişleri Bakanlığımız bir esas usullerle ilgili bir düzenleme gerçekleştirecek ve Bakanlar Kurulumuza getirecek. Bundan sonra işe alımlar işyerlerindeki şartlarla ilgili İçişleri Bakanlığımızın çok ciddi yetkileri olmuş olacak.