11 Ayın Sultanı Ramazanı Şerif Anlam Ve Önemi

Mübarek üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayı, Recep ayı ve Şaban ayının ardından gelir. Her tür hayrı, bereketi ve rahmeti içerisinde bulunduran bu ayda insanlar manevi ve maddi olarak temizlenme fırsatı bulurlar. Kurulan iftar ve sahur sofralarına komşular, akrabalar ve dostlar davet edilir. Böylece insanlar arasındaki ilişkiler daha çok kuvvetlenir ve güçlü bir bağ oluşur. İslam’ın beş şartı kelime-i şehadet getirmek, zekat vermek, namaz kılmak, hacca gitmek ve oruç tutmaktır. Bu ayda tutulan oruç İslam’ın beş şartından bir tanesini oluşturmaktadır.

RAMAZAN AYININ ANLAM VE ÖNEMİ

Yardımlaşma ve dayanışmanın arttığı, rahmet kapılarının ardına dek açıldığı Ramazan ayında saygı, sevgi ve kardeşlik duyguları güç kazanır. Birlik ve beraberliğin pekiştiği bu ayda Kuran-ı Kerim indirilmeye başlanmıştır.

Ramazan kelime anlamı olarak iki farklı anlama gelir. Bu anlamlardan birincisi yaz mevsimi sonunda ve sonbahar aylarının başında yağan, yerde bulunan tozların temizlenmesini sağlayan yağmur demektir. Yağmurun yeryüzünü temizlediği gibi Ramazan ayı da insanların işlemiş oldukları günahların silinerek süpürülmesini sağlamaktadır. Ramazan’ın ikinci anlamı ise, güneşin hararetli şiddeti karşısında taşların yanarak kızmasıdır. Bu kızgın yerde yürümek isteyen insanların ayakları yanar. Zahmet ve meşakkat çekilir. Buna benzer olarak da oruç tutan insanlar açlık ve susuzluk karşısında yaşanılan hararete katlanır. İnsanlar meşakkat ve zahmet çeker. Kızgın yerde gezen insanların ayaklarının yanması gibi Ramazan ayı da müminlerin günahlarının yanıp yok edilmesini sağlar.