ABD destekli militanlardan oluşan bir ittifak, Cumartesi günü İslam Devleti’nde bulunan Rakka kentine karşı başlattığı ve kuşatmayı tamamlamayı ve Deir Zorlu eyaletindeki militan kalelerine giden yolun koparılmasını amaçlayan yeni bir aşamaya başladığını söyledi.

Suriye Demokratik Güçleri (SDF), “ABD’nin liderliğindeki uluslararası koalisyon güçlerinden kuvvetlerimizin gelişimi için hava örtüsünü garanti altına almak suretiyle ya da özel ekipleri tarafından sağlanan yardımlarla artırılan destekle gerçekleştirilen bir bildiride,

Savaş alanındaki güçlerimiz

Kürt YPG milislerini içeren SDF, Kasım ayında kuşatma ve sonuç olarak Rakka’yı ele geçirmeye yönelik çok aşamalı kampanyasını başlattı.

Bir SDF komutanı Reuters’e, kuvvetlerin Deir al-Zor eyaletine bağlanan otoyol da dahil olmak üzere kentin doğusundaki alanları yakalamayı amaçlayan en son aşamada kuvvetlerin şimdiye kadar birkaç kilometre ilerlemiş olduğunu söyledi.

Yüzlerce Amerikan özel kuvveti askeri, Suriye’nin kuzeyinde İslam Devletine karşı yürütülen operasyonları destekliyor. Fransa, Haziran ayında özel kuvvetlerinin aynı bölgedeki isyancıları bilgilendirdiğini söyledi.

Bu Rakka operasyonunun üçüncü safhası. Birinci aşama, Raqaa şehrinin kuzeyindeki bölgelere yönelikti. Şehrin batısında hedef alan ikinci etap, SDF güçleriyle İslam Devleti Fırat’ın barajını yakalamaya çalışırken sürüyor.

ABD’nin, SDF’ye desteği, NATO müttefiki Türkiye ile YPG’yi, Türkiye’de on yıllık bir isyancılıkla savaşan bir grup olan Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) bir uzantısı olarak gören bir gerginlik noktası oldu.

Birleşik Devletler, sadece SDF Arap unsurlarına eğitim ve maddi destek sağladığını açıkladı. Rakka kampanyasına yardım etmek için geçen ay onları zırhlı araçlarla tedarik etti.