Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Gaziantep’te sürdürdüğü seçim çalışmaları kapsamında TRT Haber canlı yayınında soruları yanıtladı.

Vatandaşları seçim yasaklarına ve seçim suçlarına tevessül etmemeleri konusunda uyaran Gül, “Çok ağır cezaları var. Bu konuda da bir müeyyideyle karşılaşırlar, demokraside herkes en dürüst şekilde oyunu kullanmalıdır” dedi.

“Para cezasını hapis cezasına çeviren düzenlemeler yaptık”

Sakarya Sapanca’da, bir yavru köpek patileri ve kuyruğunun kesilmesinin ardından ölmüştü. Bakan Gül, bu olaydan 5-6 ay önce gerekli çalışmaları tamamladıklarını söyledi.
Hayvan haklarıyla ilgili hassasiyetimiz had safhada. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Bakanlar Kurulu’nda bu konuları değerlendirdik. Taslağımızı hazırlamıştık 5-6 ay önce, bu hadiselerden de bağımsız olarak olması gereken şekilde çalışmamızı yaptık. Çok komplike bir konu. Hayvanlara karşı işlenen suçları mala karşı işlenen suçlardan ayırarak cana karşı işlenmiş suçlar kapsamında bir değerlendirme yaptık.

Para cezasını hapis cezasına çeviren düzenlemeler yaptık, bunları da seçim sonrasında ilk ele alacağımız kanun çalışması olarak taslağımızı tamamladık. Orman Bakanlığı’nı Çevre Bakanlığı’nı ilgilendiren konular da var. Pet shoplardır, barınaklardır. Biz Adalet Bakanlığı olarak para cezasını hapis cezasına çeviren çalışmamızı tamamladık.”

“Parlamenter sistem vaadi millete saygısızlık”

Cumhurbaşkanı adaylarının seçim meydanlarında “parlamenter sisteme dönüş” vaatlerini de değerlendiren Abdulhamit Gül, Meclis’i işaret etti ve “Millete saygısızlıktır” dedi.
Bu gerçekçi değil, ahlaki de değil. İki genel başkanın dudağı arasında olacak bir iş değildir. 400 milletvekili bulursanız Anayasa değişikliği yaparsınız. Ama buna milletimiz ne diyecek? Milletimizin anayasa değişikliğine evet oyu verdiği mürekkep kurumadı. Siz kalkıyorsunuz, ey millet yanlış karar verdiniz hükümet sisteminde eskiye dönelim diyorsunuz. Bu millete tepeden bakmanın bir tezahürüdür. Bu millete bir saygısızlıktır.”

“OHAL zaruret olmuştur, bir tercih değil”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, süresi bittiğinde olağanüstü halin kaldırılacağını açıklamıştı. Abdulhamit Gül de, OHAL’in tercihten değil, zorunluluktan dolayı ilan edildiğinin altını çizdi.

“Türkiye’de bir darbe girişimi oldu. Anayasal düzenin ortadan kaldırılmasıyla ilgili bir kalkışma oldu. Anayasadaki hükme göre de OHAL ilan etmek Anayasal bir durumdur. Bu durum tercihten kaynaklanan bir durum değil zaruretten kaynaklı. Bunun kararını Cumhurbaşkanımız verdi.

Ama asıl yürürlüğe girişi TBMM’nin onayıyla yürürlüğe girer. Bu nedenle tüm ilan ediln hususların hepsi Meclis’in onayıyla olmuştur. Ama buna rağmen CHP, 15 Temmuz’a darbe diyemiyor. Ben bunun CHP tarihine bir kara leke olarak geçeceğini düşünüyorum. Ama 20 Temmuz’da bir takım tedbirler alınıyor, Meclis buna karar veriyor.

Meclisin aldığı karara siz darbe diyorsunuz. İşte bu zihniyet darbenin yanında yer alan zihniyetin tezahürüdür. Gelelim OHAL. Hükümetimiz iktidara ilk geldiğinde OHAL’i ortadan kaldırmıştır. Bizim için aslolan olağan yönetimdir. Ama burada bir zaruret olmuştur, tercihten dolayı değil. ”

“Çok ağır cezaları var”

Bakan Gül, Belçika’da oy kullanan vatandaşın İzmir’de de oy kullandığı yönündeki iddiaları da değerlendirdi. Seçmeni uyaran Gül, seçim yasaklarına uyulmadığı takdirde çok ağır cezaların uygulanacağını hatırlattı.