Her Annenin Önceden Bilmesi Gereken 7 Yaygın Bebek Hastalığı
Bebeğinin sağlıklı ve mutlu gelişimi her annenin önceliği. Bunun için her şeye dikkat eden anneler şunu unutmamalı; bebeklerin bağışıklık sistemi zayıftır ve zamanla gelişir. Bağışıklık sistemini geliştirmek için anne sütü ve ek gıda döneminde yeterli besin değerlerinin alınması ve düzenli uyku gerekir. Bunlara rağmen bebeğinizin farklı hastalıklar yaşadığına şahit olabilirsiniz.

Özellikle bebeklik döneminde sıkça görülen hastalıklara karşı daha duyarlı olunması gerekiyor. Bunun için sık görülen bebek hastalıklarını bilmeniz ve önlemlerini almanız onun sağlıklı ve mutlu gelişimine yardımcı olacaktır.

Konak

Kafa derisi kabukları olarak görülen bu hastalık, bebeklerde sık görülen bir durum. Kuru beyaz ya da sarı pullar kafa derisi üzerinde bir kabuk oluşturur. Bu durum bazen kaşlara kadar yayılabilir. Bebekteki alerji yakınlığının yanında, bebeklerde konak nedenlerinin arasında genetik özellik ve annenin yanlış beslenmesi de bulunur. Konak vakası görülen bebek, sık sık banyo yaptırılmalı. Bu hastalıktan dolayı bebeğin kafasında koku oluyorsa, karbonat ve zeytinyağını karıştırıp çocuğun kafasına sürdükten sonra banyo yaptırılabilir. Bunlara rağmen konak geçmiyorsa, doktora danışmalısınız.

Pamukçuk

Bebeğin ağzında görülen beyaz tabaka oluşumlarına pamukçuk denir. Yenidoğan bebeklerde sıklıkla ortaya çıkan bu rahatsızlık, bir yaşına kadar sıklıkla görülebilir. Bu pamukçuklar, yetişkinlerde yaşanan mantar vakalarına benzer. Aynı zamanda pamukçuk, bebeğin solunum yolları ve sindirim sisteminde oluşan enfeksiyonların da belirtisidir. Pamukçuk çok ciddi bir hastalık olmasa da bebeğin beslenme alışkanlığını etkiler ve onun huzursuz olmasına sebep olabilir. Bu yüzden ihmal edilmeden doktor kontrolü gerektiren bir durumdur.

Sarılık

Yeni doğan bebeklerin %60’ında, erken doğan bebeklerin ise %80’inde görülen bu hastalık, ilerlemediği sürece tehlikeli hastalıklar kategorisinde değildir. Anne karnındayken plasenta vasıtasıyla gerçekleşen bilirubin maddesinin vücuttan atılması gerekir ve bazı bebeklerin ciğerleri bu işlem için yetersiz kalır. Vücut rengi ve gözlerdeki beyaz kısım sarı rengine çaldığı için hastalığın ismi sarılıktır. Bebeklerde sarılık tedavisi, sarılık belirtileri hakkında yazdığımız yazı size yardımcı olacaktır.

Yalancı Kuşpalazı (Krup)

Kış aylarında sık karşılaştığımız hastalıklardan biri de çocuk anjini veya yalancı kuşpalazı diye de bilinen krup vakası. Bebeklerde krup hastalığı ciddi solunum sıkıntısına dikkat çeker. Ses telleri ve soluk borusunun iltihabı olarak açıklanan yalancı kuş palazı belirtileri arasında; burun akıntısı, hafif öksürük, burun tıkanıklığının dışında hırıltılı öksürük vardır. Ardından soluk alma sırasında duyulan seslere, ses boğuk ses tonu da eşlik eder. Ses tonunu bebeğiniz ağladığı esnada fark edebilirsiniz. Bu hastalığın özellikle bebeklerde görülmesinin nedeni, hava yollarının henüz çok dar olmasıdır. Bebeğin yaşı ilerledikçe bu hastalığa yakalanma ihtimali azalır. Doktor kontrolü gerektiren bu hastalığın tedavisi sırasında evin havalandırılmış olmasına ve bebeğinizin yeterli sıvı tüketmesine dikkat edin.

Suçiçeği

Ciltte küçük, kırmızı kabarcıklar ve şiddetli kaşıntı hissiyle görünen suçiçeği hastalığı bebeklerde yaygın olarak görülür. Bulaşıcı olan bu hastalığın tedavi süreci oldukça hassas. Bebeklerde suçiçeğinin belirtileri halsizlik, ishal ve deride döküntü şeklinde görülür. Sonraki günlerde ciltteki benekler, yaralar şeklinde belirir. Bir bebek hastalığı olarak bilinen suçiçeği, yetişkinlerdeki kadar zor geçmez fakat mutlaka doktor müdahalesi gereklidir. Tedavi sürecinde vücudundaki benekler onu rahatsız edebilir. Eğer yaralar şiddetli şekilde kaşıntıya yol açar ve bebeği çok fazla rahatsız ederse nemli bir bezle vücut hafif şekilde silinebilir.

Kızamık

Kızamık, ciddiye alınması gereken, bulaşıcı bir hastalık. 6 aydan önceki bebeklerde nadiren görülür. Çünkü anneden alınan antikorlar bebeği kızamık hastalığına karşı korur. Fakat ileriki dönemlerde kızamık virüsüne bebekler ve çocuklar oldukça müsaittir. Hastalık virüsü vücuda girdikten takribi 10 gün sonra belirtilerini göstermeye başlar. Ateş, gözlerde sulanma ve kızarma, ağızda beyaz lekeler, öksürük ve sonraki günlerde deride döküntü en yaygın kızamık belirtileri arasında. Kızamık, ileriki evrelerde beyin iltihaplanması ve zatürre gibi hastalıklara zemin hazırlama ihtimali taşıdığı için tedavisi için doktor kontrolü şarttır.

Menenjit

Menenjit, beyin veya omurilik zarında görülen iltihap durumudur. Menenjitin en sık 2 yaş altı bebeklerde görülür. Fakat ileriki dönemlerde, aşı olmamış çocuklarda da ortaya çıkabilir. Diğer saydığımız hastalıklardan daha tehlikeli olan menenjit; ileriki evrelerde beyinde hasara, görme ve işitme bozukluklarına neden olabilir. Bağışıklık sisteminin zayıf olması bu hastalığın yaydığı bakterilerle savaşamayabilir. Bunun için bağışıklık sistemini güçlendirmek, bu hastalığı önlemenin en iyi yolu. Şiddetli ve sürekli baş ağrısı, yüksek ateş, halsizlik, boyunda tutulma, bilinç kaybı menenjit belirtilerinden. Bu belirtileri ciddiye alarak bebeğinizi doktora götürmeyi ihmal etmemelisiniz.