Aşure Ayı ve Aşurenin Püf Noktaları
Her ülkede birçok kültüre bağlı olarak dini değerler, inançlar veya ideolojik değişikliklere bağlı olarak bazı gün veya haftalar diğer günlere göre farklı olmaktadır. Bu gün veya haftalarda birçok kutlama veya anma etkinliği yapılıyor. Ve bu da toplum değerlerimizi yansıtıyor.

Türk geleneğinde birçok kültür ve değerler barınırken yemek kültürüne ait tatlardan biri olan aşureyi konu ediniyoruz bu yazımızda. Aşure ayı ne zamandır, aşure nasıl yapılır, aşurenin püf noktaları nelerdir, sorularını yanıtlıyor olacağız.

Aşure ayı hicri takvime göre ilk ay olan Muharrem ayında bulunmaktadır. Muharrem ayının ise 10. gününde aşure geleneği devam ettirilmektedir.

Birçok geleneği bulunan Türk kültürünün belki de en çok sevilen tatlarından biri olan aşurenin en temel maddesi buğdaydır. Aşurenin başyapıtı olan buğdayın sembolik olarak anlamı bulunmakta. Buğday tarih boyunca inançlara göre bolluk, bereket anlamına gelmektedir. Aşurenin yapılıp dağıtılmasıyla bereketin ve bolluğun da çevreye dağıtılacağı anlamı yer alır.

Aşure için gerekli malzemeler listesinde tahıl, baklagiller, kuru meyveler ve baharat yer almaktadır ancak aşure malzemeleri isteğe bağlı olarak değişebilir. Ayrıca bazı inançlara göre aşure 7 malzemeden, bazı inançlara göre ise 12 malzemeden oluşmaktadır.

Aşure pişirirken geceden ıslattığınız buğdayın üzerine isteğe göre haşlanmış nohut, haşlanmış fasulye, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, kuş üzümü, ceviz, fıstık, badem, fındık, karanfil, şeker ve tuzu sırayla ilave ederek pişirin. Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir veya kuş üzümünü suda bekleterek yumuşamasını sağlayabilirsiniz.

Aşurenin püf noktalarına gelecek olursak; buğdayı ıslattığınız suyu normalden biraz fazla ekleyerek bir önceki günden bekletin. Aşureyi pişirmeye başladığınızda buğdayın kendi suyunu kullanın. Böylelikle eklediğiniz malzemelerden sonra kıvamı koyulaştığında ekstra su eklemek zorunda kalmayın. Tekrar su eklemeniz doğal lezzetini bozacaktır.

Aşurenin püf noktalarından bir diğeri ise içerisine ekleyeceğiniz ceviz, badem veya fındık gibi malzemelerden kabuklu olanları sıcak suda bekleterek kabuklarından ayrılmasını sağlayın. Bunu yapmanız aşurenin renginin koyulaşmasını önleyecektir.

Bir diğer püf nokta ise karanfili yerken ağızda bıraktığı o acı hissi olmasın istiyorsanız aşure pişerken küçük bir elmaya karanfilleri batırarak içerisine bırakın. Aşure piştikten sonra elmayı çıkabilirsiniz.

Aşurenin şekerini ve tuzunu dengeli ayarlamanız gerekmektedir. Aşure pişmeye yakın şekeri ve tuzu az olacak şekilde kullanın. Kullandığınız malzemeye göre şeker oranı değişeceğinden, yani tatlı aşure malzemelerinden koyarsanız şeker oranı yüksek olacaktır. Aşurenin tadına bakarak damak zevkinize göre şekeri veya tuzu ayarlayabilirsiniz.