Doğum kontrol hapı ne kadar etkili?
Doğum kontrol hapı, doğru şekilde alındığında popüler ve oldukça etkili bir doğum kontrol yöntemidir. Hapın başarısızlık oranı yüzde 1’den (%1) daha azdır – yani hap doğru kullanıldığında 100 kadından 1’inden azı istemeden hamile kalmaktadır . Bununla birlikte, haplarını almayı unutan kadınlar için başarısızlık oranı kabaca %8’e kadar çıkıyor veya 100 kadından 8’i istemeden hamile kalıyor.

Doğum kontrolü kullanmayan ve hamile kalmaya çalışan kadınların yaklaşık %85’i bir yıl içinde gebe kalmaktadır. Hamile kalmak istemiyorsanız ve muhtemelen her gün bir hap almayı hatırlamıyorsanız, muhtemelen enjeksiyon, bant, implant, vajinal halka veya RİA gibi daha uzun etkili bir doğum kontrol yöntemi düşünmelisiniz
Doğum Kontrol Hapları Nedir?
Doğum kontrol hapları, bir kadının hamileliği önlemek için her gün alabileceği oral haplardır.

Doğum kontrol hapları, yumurtalıkların yumurta bırakmasını durdurur ve spermin yumurtayı döllemesini engelleyen servikal mukusu kalınlaştırır.
Doğum kontrol hapları iki şekilde gelir: kombinasyon hapları iki hormon, progestin ve östrojen içerirken, “mini haplar” sadece progestin içerir.
Genel olarak, kombine doğum kontrol hapları, yalnızca progestin içeren doğum kontrol haplarından biraz daha etkilidir. Tüm doğum kontrol hapları, bir sağlık uzmanından reçete gerektirir.
Kombine doğum kontrol hapları, 21 aktif tablet içeren 21 günlük paketler veya 21 aktif tablet ve 7 inaktif tablet içeren 28 günlük paketler halinde mevcuttur. Seasonique gibi uzun süreli haplar, 84 aktif tablet ve 7 aktif olmayan tablet içerir. Aktif olmayan haplar, kadının yeni bir hap paketine ne zaman başlaması gerektiğini hatırlamasına yardımcı olmak için dahil edilmiştir.

Adet döngüsü, aktif olmayan hapların alındığı zaman diliminde gerçekleşir. Aktif olmayan haplar atlanırsa, bunun hamilelikle sonuçlanma şansı yoktur. Ancak yeni pakete ve aktif haplara doğru günde başlanması önemlidir.
Doğum Kontrol Hapının Avantajları Nelerdir?
Alınan hapın türüne ve dozlama programına bağlı olarak daha hafif adet görme, daha seyrek adet görme veya muhtemelen hiç adet görmeme
Doğum kontrol hapı doğru bir şekilde alınırsa gebeliği önlemede yüksek düzeyde etkinliğe sahiptir.
Doğum kontrol hapı ağır kanamayı, ağrıyı ve endometriyoz ve fibroid tümörlerin şiddetini azaltabilir.
Akne veya adet öncesi disforik bozukluk (PMDD) bazı doğum kontrol hapları ile iyileşebilir
Doğum kontrol hapı kullanımı pelvik inflamatuar hastalık, rahim kanseri ve yumurtalık kanseri riskini azaltabilir.
Yalnızca progestin içeren formlar, emziren veya başka nedenlerle östrojen kullanamayan kadınlar tarafından kullanılabilir.
Doğum Kontrol Hapımı Kaçırırsam Ne Yapmalıyım?
Bir doğum kontrol hapını her kaçırdığınızda, prezervatif veya spermisitli diyafram veya doğum kontrol süngeri gibi bir yedek doğum kontrol yöntemi kullanmak en iyisidir. Hamile kalma şansınız, adetiniz sırasında hapınızı ne zaman kaçırdığınıza bağlı olarak artar.

Bir hapı kaçırırsanız
Genel olarak, CDC yönergelerine göre, bir kombinasyon hapını kaçırırsanız veya geç kalırsanız (bir hapın alınmasının üzerinden <48 saat geçmişse), hatırladığınız anda onu alın .

Haplarınızın geri kalanını her zamanki saatinde almaya devam edin (aynı gün iki hap almak anlamına gelse bile). Ek kontraseptif korumaya gerek yoktur.
Acil kontrasepsiyona genellikle ihtiyaç duyulmaz, ancak hapları adet döngünüzde daha önce veya bir önceki döngünün son haftasında unuttuysanız (ulipristal [Ella] hariç) bunu düşünebilirsiniz.
Unutulan haplar için her zaman prospektüsünüzdeki belirli talimatları izleyin. Sorularınız varsa doktorunuzu arayın.
Doğum Kontrol Hapı Güvenli mi?
Doğum kontrol hapları, geçmişi olan kadınlar tarafından kullanılmamalıdır:

meme kanseri
endometriyal kanser
teşhis edilmemiş vajinal kanama
kontrolsüz yüksek tansiyon veya kalp hastalığı
göğüs ağrısı
şiddetli baş ağrısı
kontrolsüz diyabet
karaciğer tümörleri veya karaciğer hastalığı
artan kan pıhtılaşması veya inme riski
veya şu anda hamileyse

Halka veya yama dahil olmak üzere kombine bir östrojen ve progestin doğum kontrolü kullanıldığında sigara içmek ciddi kalp yan etkileri riskini artırır. Kalp krizi, kan pıhtılaşması ve inme gibi nadir fakat ciddi yan etki riskinin artması nedeniyle, östrojen ve progestin doğum kontrolünün kombinasyonu, sigara içen 35 yaşın üzerindeki kadınlarda KULLANILMAMALIDIR.