Eklem Ağrısı Neden Olur Ne iyi Gelir Tedavisi

Daha çok sabahları yataktan kalkarken belirginleşen eklem ağrıları, önemli bir hastalığın habercisi olabilir. Uzmanlar, bu tür eklem ağrılarının, hareket ettikçe azalması durumunda iltihaplı romatizmadan şüphenilmesi gerektiğini belirtiyor.

Omurga, kalça, diz, ayak ve el bileği ağrılarında bir de şişlik söz konusu ise iltihaplı romatizma ihtimali akla gelebiliyor.

Eklem ağrısı hareketsiz kalındığında artıp, hareket edilince azalıyorsa hastalık şüphesi daha da artıyor. İltihaplı romatizma, önemsenmesi gereken bir rahatsızlık. İltihaplı romatizmalar, zamanında tedavi edilmez ise kalıcı şekil bozukluklarına neden olabiliyor

Hastalıkla ilgili bilgi veren Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülen Hatemi, “Bu hastalıklar uzun dönemde kalıcı hasar bırakabiliyor. Eklemlerde hareket kısıtlılığına ve hastanın farklı fonksiyonlarını yerine getirememesine yol açıyorlar” dedi.

Tedavide Önemli Aşamalar Kaydedildi

Hastalığa fiziksel muayene, film çekimi ve laboratuvar incelemeleri ile tanı konabiliyor. Son dönemde tedavisinde de önemli aşamalar kaydedildi. Doç. Dr. Gülen Hatemi, bu konuda ise şunları söyledi:

“Artık günümüzde eskiden olduğunun aksine çok iyi ilaçlar var. Yani eski ilaçlara dirençli olan vakalarımızda dahi tedavi edebildiğimiz biyolojik ajanlar var. Uygun tedavi ile hiç bir hasar kalmadan hastalıkları ile yaşamaları mümkün.”

Erken Tanı ve Tedavi Önemli

İltihaplı romatizmada erken tanı, hastanın yaşam kalitesini de etkiliyor. Doç. Dr. Hatemi, “Bu hastalıkların hepsinde biliyoruz ki kalıcı hasar hastalığın en başında özellikle ilk 2 yıl içinde ortaya çıkıyor. Erken dönemde tedaviye başlamak çok önemli” uyarısında bulundu.