Bu yazımızda ülkemizde üretimi yüksek miktarda olan fındığın faydaları ve zararları hakkında sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Karadeniz deyince ilk akla gelen fındıktır. Bir avuç fındık deyip geçmeyin. Fındık bol miktarda yararlı yağlar ve nişasta barındırır.

Türkiye birçok tarım ürününü dünyada en fazla yetiştiren ülke durumundadır. En büyük örnek ise fındıktır. Enerji deposu olan fındık yağışlı ve nemli bölgeleri sever. Dünyanın %60’lık fındık ihtiyacını Ordu ilimiz karşılar.

Fındık, çotanak adı verilen bir koza içerisinde yetişmektedir. Uzayan dallar ve ağaçlar budanır ve fındık bahçesi yılda birkaç defa yabani otlardan arındırılır. Hem yetiştirilme süreci, hem de toplanma sürecine bakıldığında fındık üretimi oldukça zahmetli bir tarım yetiştiriciliğidir. Bu kadar zor ve zahmetli olan fındığın faydalarını inceleyelim.

İçerisinde potasyum, demir, kalsiyum, magnezyum ve çinko vardır.

Hastalıkların iyileşme dönemlerinde tüketilen fındık yaraların daha hızlı kapanmasını ve vücudun daha çabuk toparlanmasını sağlar.

Fındığın içinde bulunan doymamış yağlar kalp ve damar sağlığını korur. Fındık Kalp krizi riskimizi en aza indirir. Fındığın içerisinde bol miktarda omega 3 vardır. Buda kan akışını düzenler ve kalp sağlığını korur.

Günlük bir avuç fındık tüketiyorsanız geç yaşlanacaksınız demektir. Çünkü fındığın içerisinde E ve C vitamini vardır. Cilt üzerindeki çizgileri ve kırışıklıkları engeller.

Fındık özellikle mesane kanserini önlemektedir. Manganez açısından zengin olduğu için diğer kanser türlerine de savaş açar.

Fındık aşırı tüketilmediği takdirde kilo vermemize de bize yardım eder.

Fındığın diğer bir özelliği de eski çağlardan beri bilinen doğurganlığı arttırmasıdır.

Çok akıllı ve zeki çocuklara sahip olmak istiyorsanız hamileyken mutlaka günde bir avuç fındık tüketmelisiniz.

Magnezyum ve kalsiyum deposu olan fındık sayesinde kemiklerimiz artık daha güçlü ve sağlıklı olacaktır. Kaslarımız Magnezyum sayesinde güçlü olur fındık kaslarımızı da harekete geçirir.

Manganez, enzim etkinleştirici, kataliz, kolesterol ve yağ asitlerini sentezlemede önemli bir rol oynayan mineraldir. Aynı zamanda önemli bir karbonhidrat ve protein içerir. Bu özelliklerinden dolayı fındık sindirim sisteminin sağlığını korur ve sürekli aktif kalmasına yardımcı olur.

Fındık omega 3 yağ asitleri ile birlikte, a-linolenik asit açısından zengindir. Bu yüzden strese, depresyona, anksiyete ye çok iyi gelmektedir.

Gelişmekte olan çocukların günde 40 gr fındık yemeleri gerekir. Bu yüzden günde bir avuç fındık yeterlidir.

Fındık toplandıktan sonra bazı işlemlerden geçer ve yemeklerde, kozmetikte kullandığımız yağ elde edilir. Buna Fındık yağı adı verilir.

Fındığın yararı olduğu kadar fındık yağıda insan verilmiş bir mucizedir.

Fındık yağının cildi yumuşatan mükemmel bir özelliği vardır. Fındık yağıyla cildimiz tıpkı bebek cildi gibi olur.

Kuru ciltler için fındık yağı çok faydalıdır, kuruluğu giderir, kuruluğun neden olduğu kaşıntıları ve dökülmeleri engeller.

Anti bakteriyel özelliği sayesinde fındık yağı cildi mikroplardan temizler ve dezenfekte eder.

Fındık yağı çok çeşitli yağlar içerdiği için masajlarda deri sağlığı için de kullanılmaktadır.

Fiziksel ve ruhsal sağlığa katkısı olan fındık yağı, sinir sisteminin gevşemesine yardımcı olabilir.

Bazı uzmanlar saç sağlığı için de kullanılabileceğini söylemektedirler.

Fındık yağı cilt üzerine bir iki damla damlatılarak masaj yapmak suretiyle cilde uygulanabilir.

Fındık yağının yapısı incelendiğinde, bu yağda %82 seviyesinde oleik asit adı verilen madde vardır. Bu madde ise, kolesterolün düşmanı olduğu için kolesterol hastalarına tavsiye edilir.

Fındığın zararları nedir?
Çok faydalı olan fındık yaş tüketilmemelidir. Çünkü bağırsakları çok iyi çalıştırdığından dolayı ishale neden olabilmektedir.

Fındık çok fazla tüketildiği takdirde içinde bulunan yağların olması sebebiyle kilo artışlarına sebep olmaktadır.

Fındığı aşırı tüketirsek alerjik reaksiyonlarla karşı karşıya kalabiliriz.

Fındığı tüketirken bayat olmamasına dikkat ediniz.