Kolonya ilk kez 1300’lü yıllarda Almanya’nın Köln kentinde üretildi. Almanya’dan sonra İtalya, Fransa ve İspanya’da da kullanılmaya başlanan kolonya, 15. yüzyıldan sonra dünya genelinde yayıldı. Tıbbi ve kozmetik amaçlarla kullanılan kolonyanın birçok faydası bulunmaktadır. Kolonya neye iyi gelir, faydaları nelerdir? Merak edenler için detaylı bir şekilde araştırdık.
Günümüzde yaygın olarak kullanılan birçok kolonya çeşidi bulunuyor. Bunlar sırasıyla tütün kolonyası, limon kolonyası, beyaz zambak kolonyası ve ceviz yaprağı kolonyasıdır.

Kolonyanın Faydaları Nelerdir?

1- Ferahlık verir:

Özellikle sıcak yaz günlerinde kolonya sürmek ferahlık verir.

2- Sakinleştirir:

Kolonyanın sakinleştirici etkisi vardır. Bu nedenle sinirli ya da üzgün kişilere sıklıkla kolonya tutulur.

3- Ayıltıcı etkisi vardır:

Baygınlık geçiren kişilere kolonya koklatılır. Çünkü her kolonyanın içinde %40 ile %80 oranında alkol vardır. Bu da kişilerin çok daha kısa sürede kendisine gelmesini sağlar.

4- Güzel kokar:

Kolonya güzel kokar ve ter kokusunu giderir. Fakat merdiven altı işletmelerde üretilen kolonyaların yerine kaliteli kolonyalar tercih edilmelidir.

5- Bakterilere karşı korur:

Günümüzde mikrop ve bakterilere karşı korunmanın en pratik yollarından biri kolonya sürünmektir.

6- Misafirlere ikram edilir:

Eve gelen misafirlere şeker ve kolonya ikram etmek köklü geleneklerimizden biridir. 19. yüzyılda başlayan bu adet, günümüzde de devam ediyor.

7- Baş ağrısını giderir:

Başı ağrıyan kişiler şakaklarını kolonya ile ovarak kısa sürede ağrılarından kurtulabilir. Kolonyanın gözlere gelmemesine dikkat edilmelidir.

8- Tıbbi amaçlı kullanılır:

Günümüzde olmasa da geçmiş yıllarda kolonya daha çok tıbbi amaçlı kullanılıyordu.

Kolonya Sürmenin Cilde Zararları Var mıdır?

1- Kaşıntıya neden olur:

Genelde bir yeri kaşınan kişilere kolonya tutulur. Esasında kolonya cilt yüzeyinde doğrudan doğruya kaşıntıya neden olur.

2- Alerjik reaksiyonlara neden olabilir:

Birkaç türü dışında her çeşit kolonyada sentetik maddeler bulunur. Hassas bir cilde sahip olan kişilerin bu tür kolonyaları kullanması alerjik reaksiyonlara neden olmaktadır. Ciltte kızarıklık en yaygın görülen belirtilerinden biridir.

3- Cildi tahriş eder:

Kolonyanın aşırı kullanımı ise cildi tahriş eder. Cildin tahriş olan bölgelerine krem sürülmeli, geçmediği takdirde hastanelerin cildiye bölümünden randevu alınmalıdır.

4- Lekelere neden olabilir:

Yaz günlerinde dışarı çıkmadan önce yüze kolonya sürmek cilt lekelerine neden olabilir. Özellikle hassas bir cilde sahip olan kişiler yüzüne kolonya sürmemelidir.

5- Cildi kurutur:

Çok fazla kolonya kullanan kişilerin cildi kuruyabilir.

Bunun dışında sedef ya da egzama hastası olanların da kesinlikle kolonya sürmemesi gerekiyor.