Bilim adamları, kimilerinin sivrisineklerce ”tercih edilmesinin”, kimilerininse ”tercih edilmemesinin” ardında yatan nedenin vücut kokularındaki farkta yattığını, sivrisineklere dirençli olanların terlerindeki şekerimsi koku bileşiminin daha yüksek düzeyde olduğunu keşfettiler.

”Ketonlar” olarak bilinen bu bileşimlerin sivrisinekleri savdığını belirleyen bilim adamları, vücudunda bu maddenin çok olduğu insanların sivrisinek ısırıklarına daha az maruz kaldıklarını söylediler.

Bilim adamları, sivrisineklerin insanları belirlemelerine yardım eden farkli kimyasalları ve işaretleri ayırtetme yeteneğine sahip olduklarını bildirdi.

Uzmanlar bir kişide bu ketonların yüksek yoğunlukta bulunmasının; sivrisineklerin, hedeflerindeki insana benzemediğini düşünmelerine yol açtığını ve böylece bu kişileri sivrisinekler için daha az çekici kıldığını kaydetti.

İskoçya Aberdeen Üniversitesi ise, sivrisineklere dirençli gönüllü deneklerin vücut kokularıyla sinekleri çeken insanların kokularını karşılaştırdı.

Sivrisinekleri kovmada etkili 5 tür keton belirleyen uzmanlar, bu maddeleri normal koşullarda sivrisineklere çekici gelen denekler üzerine sıktılar ve sivrisineklerin bu kişilere artık yaklaşmadıklarını gördüler.

Bilim adamları şimdi, bu bulgunun ışığında yeni bir sivrisinek kovucu geliştirmek için kolları sıvadılar.

Yeryüzünde 3.500’den fazla sivrisinek türü bulunuyor.

Ancak bunlardan çok azı insan bedeninden besleniyor.

Sivrisinekler nektardan beslenseler de dişileri, yumurta geliştirmeye yarayan protein ve enerji sağlayan kandan da yararlanıyor.