Tiroid kanseri nedir? Tiroid kanseri nasıl anlaşılır? Evde tiroid kanserini tespit etmek mümkün mü?
Kanser, vücudun hangi bölgesinde olursa olsun insanı korkutan bir hastalık. Ölümcül olması sebebiyle insanı karamsarlığa iten bu durum bazı türler için o kadar da tehlikeli olmayabiliyor. Örneğin tiroid kanseri tedavisi en başarılı olanlardan. Üstelik evde erken teşhis etmek de mümkün. İşte tiroid kanserinin belirtileri ve dikkat edilmesi gerekenler.
Boynun ön kısmında bulunan tiroid bezi, vücudun metabolizmasından, hafızasından ve diğer bedensel işlevlerinden sorumlu hormonları salgılamayı sağlıyor. Çoğu organda olduğu gibi bu bezde de kanserli hücreler görülebiliyor.

Tiroid kanserinin nedenleri tam olarak bilinmese de, önceki kanser tedavilerinden olabilecek boyun veya göğüste radyasyona maruz kalma durumu arasında bir bağlantı olabilir. Kanserde bazı genetik faktörler de etkili. Bu nedenle bir aile üyesinde tiroid kanseri varsa, başka kişilerde de gelişme riski daha yükseliyor.

TİROİD KANSERİ KADIN VE GENÇLERİ ETKİLİYOR
Bu türden bir kanser kadınları ve genç insanları daha çok etkiliyor. Kadınlara erkeklerin üç katı kadar tiroid kanseri teşhisi konuyor ve bu durum 26-59 yaşları arasında daha sık görülüyor. Kadınlarda vakaların yaklaşık dörtte biri ve erkeklerde beşte biri 60 yaş ve üstü hastalarda teşhis ediliyor.
GENELLİKLE TEDAVİSİ BAŞARIYLA SONUÇLANIYOR
Tiroid kanseri tedavisi nispeten basit olarak kabul ediliyor. Bunun başlıca nedeni, çoğu tiroid tümörünün iyi huylu olması. Dört tip kanserin en yaygın türü, vakaların %80’ini oluşturan ve tedavisi en kolay kabul edilen papiller kanseri. Tümörün kötü huylu olduğu durumlarda ise, hastaların %97’si teşhis ve ameliyattan sonraki beş yıl içinde iyileşiyor.

Bu kanserin ilk tedavisi ise her zaman cerrahi oluyor. Ardından radyoaktif iyot tedavisi, hormon tedavisi ve çok ileri vakalarda dış radyasyon tedavileri geliyor.

Yavaş gelişme eğiliminde olan ve semptomlar yıllarca ortaya çıkmayabilen tiroid kanserinde erken teşhis hayat kurtarabiliyor.
Bir tümörü saptamak için kullanabileceğiniz basit bir test var ve ihtiyacınız olan tek şey bir ayna ve bir bardak su.
TİROİD KANSERİNİ EVDE TESPİT EDEBİLİRSİNİZ
Aynayı boyun bölgesine doğru çevirin. Tiroid bezi boğaz bölgesinin ortasında köprücük kemikleri arasında yer alır. Başınızı hafifçe geriye doğru eğin. Bardaktan su için ve boynunuza bakın, tümsekleri veya yumruları tespit etmeye çalışın.

Bunun dışında boyunda alışılmadık şişlik, seste değişiklik, ses kısıklığı, ağrı, nefes alma veya yutma güçlüğünüz varsa, depresyon, düzensiz adet döngüleri, kuru cilt, kilo alımı, yorgunluk ve soğuğa ve sıcağa duyarlılık ve hızlı kalp atışı gibi hipertiroidizm semptomları yaşıyorsanız mutlaka bir endokrinoloğa görünün.