Anne Sütünü Arttıran Yiyecekler

Bu makalemizde anne adaylar ve yeni anneler için anne sütü nasıl artar, hangi besinleri tüketmek gerekir gibi yaptığımız incelemeleri paylaşacağız.

Anne sütünü arttıran yiyecekler ve içecekler anneliğin ilk dönemlerinde en çok merak edilen konulardan biridir. Annelerin emzirme dönemlerinde endişe ettikleri sütlerinin yeterince gelip gelmemesidir. Yorgunluk, uykusuzluk ve gerginlik hali sütü azaltacağı gibi kalitesini de düşürmektedir. Bebeğinizin sağlıklı büyümesi için sizin sütünüze ihtiyacı vardır. Bu sebepten dolayı anne sütünü yeteri kadar alması gerekir. Peki anne sütünü arttırmak için hani besinleri yemek gerekmektedir.

 

Anne sütünü arttıran gıdalar:

Çemen otu tohumu: 15 Gün boyunca düzenli tüketildiği takdirde anne sütünde önemli artış gösterir.

Rezene: Anethol, dianethole ve photoanethole bakımından zengin olan rezene tohumu sindirim sistemini düzenler. Küçük bebeklerde oluşan kolik ağrısını önlemeye yardımcı olur. Kullanışı: Bir bardak sıcak suya bir kaşık rezene tohumu atıp yarım saat bekletin.

Havuç ve pancar: İçlerinde beta karoten bulunmasından dolayı hem anne sütünü arttırır hem de bebeklerin sağlıklı büyümesine yardımcı olur.

Dereotu: Rezenenin kardeşidir. Anne sütünü arttırmada rezene kadar etkilidir.

Su: Temel besin olmasının yanı sıra emziren annelerin günlük olarak tüketmeleri gerekir.

Emziren annelerin normalden daha fazla sıvı tüketmeleri gerekir. Su, evde yapılmış meyve suları, emzirirken tüketecekleri bitki çayları anne sütünü bollaştırır.

Yeşil Sebzeler: Mükemmel bir vitamin ve mineral kaynağı olan ıspanak, fasulye ve kuşkonmaz anne sütünü arttırır.

Yeşil ve kuru soğan: Eskiden de bilindiği gibi anne sütünü arttıran yiyecekler arasında sayılır.

Sarımsak: Kokusu yüzünden pek anne adayları tarafından pek rağbet görmeyen sarımsak, anne sütünü önemli derecede attırır.

Yulaf: Besin lifi, demir ve kalsiyum bakımından zengin olan yulaf emziren annelerin en çok tükettiği besindir.Yulaf aynı zamanda sütün kanallarda hızlı ilerlemesine sebep olur.

Kimyon: Değişik ve hoş bir kokuya sahip olan kimyon anne sütünü arttırdığı gibi bebekte oluşan gaz problemlerine de iyi gelmektedir.

Susam:Poğaça ve böreklere tat katan susam anne sütü arttırmada da yardımcıdır.

Sağlıklı,zeki nesiller için bebeğinizi mutlaka ilk 6 ay sütünüzle besleyin.

Anne sütünü arttırmak için bu besinleri kullanmadan önce mutlaka bir hekime danışmalısınız.

Anne Sütü Saklama

Anne sütü saklama için birçok yöntem duymuş olmanız muhtemel. Bebeğinizin daha sağlıklı beslenebilmesi için anne sütü en önde gelen besin kaynağı. Anne sütünü nasıl saklamanız gerektiği hakkında sizinle birkaç bilgi paylaşacağız.

Anne sütünün bebek için ne kadar kıymetli olduğunu düşünürsek her damlanın kıymetinin önemi bir o kadarda artar. Anne sütünün sağıldıktan sonra doğru muhafaza edilmesi de çok önemlidir. Durum böyle olunca anne sütü saklama nasıl olmalıdır sorusunu sorduğunuzu duyar gibiyim.

Anne Sütü Nasıl Kaplarda Saklanmalı?

Anne sütü saklama ortamı öncelikle tabii ki soğuk olmalıdır. Bu soğuk ortamlar buzdolabı ve derin dondurucuda olabilir.

Anne sütü saklama kaplarının öncelikle iyice temizlenip sterilize edilmiş olması gerekir. Kapakları tam kapatılabilir, mümkünse cam kaplar kullanmanızı öneriyoruz. Sütü sağdığınızda üzerlerine hangi tarihte ve saatte sağdığınızı yazmalısınız.

Anne sütünü saklamak için dondurma metodunu seçmeyi tercih edecekseniz, anne sütü saklayacağınız kaplarda bir miktar boşluk bırakmalısınız. Çünkü anne sütü donduğunda genleşeceği için kaplarda patlamalara sebep olabilir.

Anne sütünü saklama yöntemlerinden dondurma yöntemi anne sütünün dondurucunun tam ortasında yapılmalıdır. Çünkü dondurucunun tam ortası en stabil yerdir. Dondurucunun kenarlarında sıcaklık değişebileceği için anne sütü çözülebilir ve bozulmaya neden olur.

Anne Sütü Saklama Koşulları
SICAKLIK SAKLAMA SÜRESİ
Oda Sıcaklığı (19-26 ℃) 3 Saat
Buzdolabı (<4℃) 3 Gün
Dondurucuda (-18℃) 3 Ay
Belirtilen anne sütü saklama süreleri Sağlık Bakanlığı’nın 03.05.2015 tarihinde 5258 sayılı yazısıyla yayınladığı anne sütü saklama koşullarıdır.