Bebeğinizin İşitmesi

İşitme dili, okuma-yazma ve beyin gelişimi için çok önemlidir. Bazı bebekler işitme sorunları ile doğarlar. En sık görülen işitme kaybı durumu yeni doğan bebeklerde görülmektedir. Yeni doğan bebeklere işitme taraması yapılmaktadır.

Yaklaşık 1000 bebekten 20 si işitme kaybıyla doğar.  Çoğu işitme engelli çocukların sağlıklı bir şekilde büyümesi için gerekli ek desteğe ihtiyaç duyarlar.

İşitme problemleri nasıl teşhis edilir?

Çok erken yaşta işitme kaybı tespit etmek için bir kaç yol vardır. Oto-akustik emisyon (OAE) testi en yaygın olanı (ve yeni doğan işitme tarama programlarında kullanılan ilk) ‘dır. Uzman bebeğinizin kulağına bir ses gönderir, küçük bir mikrofon koyar. Bu ses yankı yaparak geri gelir. Bilgisayar kayıtları bebeğin sesleri duyup duymadığını kontrol eder. Bu işitme tesri sadece 10 ila 15 dakika sürer. Bu uygulama bebeğiniz doğduktan sonra hastaneden ayrılmadan önce bile yapılabilir.

Uzmanlar tüm yeni doğanların işitme testine tabi tutulmaları gerekir. Birçok ebeveyn bu durumu ciddiye almalı ve yeni doğan bebeklerine mutlaka bu testi yaptırmaları gerekir. Erkenden işitme kaybı teşhisi konulan bebeklerin tedavisine başlanmalıdır.

Bir çocuğun işitme sorunu olduğu bazı belirtileri nelerdir?

Yenidoğan işitme taraması ve özel testler olmaksızın, işitme kaybının belirtileri bulmak çok zor olabilir. Bazen işitme kaybı olan bebekler ve çocuklar çok uyanık görünürler. Ama aslında çevrelerinde olup biteni dudak okuma sayesinde anlayabilirler. Eğer işitme sorunu şüpheniz varsa veya aşağıda listelenen belirtilerden herhangi birini fark ederseniz işitme testi hakkında sorabilir. En kısa sürede doktorunuzdan randevu alabilirsiniz.

Bebekler ve küçük çocuklar

  • Çocuğunuzu doktora götürdüğünüzde yeni doğan olarak bir işitme testi isteyin.
  • Bebeğinize karşı dikkatli olunuz. Örneğin bir kapı zili, telefon sesi, havlayan köpek gibi seslere verdiği tepkileri gözlemleyiniz.
  • 3-4 ay sonra sese doğru başını çevirir. 9 aydan sonra ise konuşulan kelimelerin çoğunu çıkarmaya başlar.
  • Sık kulak enfeksiyonları işitme kaybına neden olmaktadır. Kulaklarından sıvı boşaltılır ya da antibiyotik tedavisi ile tedavi ettirilir.
  • Anne-baba çocuğa karşı konuşurken düzgün cümleler kurması gerekir. (örneğin, “ayakkabılarını getir.”, gibi) Konuşma şekli ve düzgünlüğü çocukların konuşmaya geçmesinde yardımcıdır.
  • Daha sonra her zamankinden daha iyi bir konuşma başlar.
  • İşitme kaybı olan çocuklar genellikle yüksek sesle konuşur.

Okul öncesi ve Okul Sonrası Çocuklarda İşitme

  • Çocuklar her zamankinden daha sonra konuşmaya başlar, ya da anlamak zordur.
  • Konuştuğu kelimeleri genellikle sıkça tekrar eder.
  • Yüksek sesle konuşur ya da televizyon veya radyoda sesini açar.
  • Basit talimatları takip eder. Örneğin “dişlerini fırçala ve sonra yüzünü yıka.”gibi.
  • Özellikle bir grup ya da çocuk bakımı veya okul gibi gürültülü bir ortamda çocuğunuz daha temkinli durur ve sürekli olanları izler. Kendisinin uygun gördüğü bir andada konuşmaya başlar.
  • İşitme Kaybı olan çocukların özel eğitimli okullarda her şeyi daha iyi öğrenme şansı olabilir.
  • Aynı yaştaki diğer çocuklara oranla daha çok, hayal kırıklığına uğradığını düşünür.
  • Yüksek sesle konuşur, ya da başkalarını rahatsız edici bir şekilde televizyonun ya da radyonun sesini açar.

Unutmayın, işitme kaybı belirtileri tespit etmek zor olabilir. İşitme kaybı aylarca, hatta yıllarca mevcut olabilir.. Küçük çocuklar çok az duyabilirler ancak başka bir herhangi bir sorun hissediyorsanız mutlaka doktorunuza başvurun.

İşitme sorunları olan çocukların diğer çocuklarla aynı şekilde gelişimini nasıl sağlayabiliriz?

Bu sorunun teşhisi ne kadar erken olursa tedavisi de buna bağlı olarak erken olur. Özellikle 2 yıl sonra teşhis edilen çocukların yaşla alakalı dil, konuşma ve okuma-yazma ile bazı sorunlarının olması muhtemeldir. Çocuk konuşmaya başladıktan sonra özellikle işitme kaybı, oluşursa çocuğunuzun dil gelişimi daha az etkilenmiş olabilir.

Çocuğun okuldaki başarısı, okuryazarlığı ve okuması etkili yazabilmesi iyi işitmeyle bağlantılıdır. Beyindeki işitme ve konuşma merkezlerine bağlı olarak her çocuk farklılıklar gösterir. Çocukların konuşabilmeleri için, duymaları gerekir. Duymak ve konuşmak çocukların okuma ve daha kolay yazması için çok önemlidir.

Yaşamın ilk birkaç ayı beynin konuşma ve dil alanı geliştirmek için kritik öneme sahiptir. Çalışmalar bir bebeğin daha önce dil becerilerinin oluşması gerekir. Bunun içinde iyi duymaları gerekir. Erken teşhis edilip Sağır çocuklara doğru tür tedaviyle diğer çocuklar ile beraber yani kendi yaş gruplarıyla iletişim halinde olurlar.

Böyle dijital işitme ve koklear implant gibi teknolojiler, hatta tamamen sağır çocukların duymasına ve düzgün konuşmalarına yardımcı olur..

Yeni doğan bebekler bile işitme cihazları ile donatılmış olabilir. Koklear implant ameliyatı için ideal zaman bir yaş öncesidir. Bu ameliyat gençlerde ve küçük bebeklerde de yarar sağlamaktadır.

Bebeğinizin işitmediğini düşünüyorsanız ne yapabilirsiniz?

Bebeğinizin işitme ile ilgili herhangi bir endişeniz varsa, doktorunuzla konuşun. Doktorunuz ofisinde işitme kaybı teşhisi mümkün olmayabilir. Çocuğunuzun işitme testi için ve bir sorun olup olmadığını söyleyebilmek için merkeze sevk edilebilir. Hatta yeni doğan bebeklerin kolaylıkla test edilebilmeleri mümkündür.