Çorbayı böyle içiyorsanız dikkat! Her yudumda kanser riski taşıyor
Çorba hem besleyici hem de lezzetli bir yemek öncüsü. Özellikle kışın içilen sıcacık çorbalar insanın içini ısıtmak için harika bir seçenek. Ancak yemek borunuz için durum pek de sağlıklı görünmüyor. Çünkü doktorlar, yemek veya çorbaların çok sıcak şekilde tüketilmesinin yemek borusu kanseri riskini artırabileceğini belirtiyor.
KANSERLİ HÜCRELER ORTAYA ÇIKAR
Yüksek sıcaklıkta yiyecek ve içecek yemek veya içmek, yemek borusunda iltihaplanma ile birlikte yanmaya neden olabilir. Bu durum uzun yıllar boyunca tekrarlanırsa, kanser hücrelerinin üretimine yol açabilir.

Sıcak çorba ve yemek borusu kanseri riskleri hakkında herhangi bir çalışma yok. Ancak sıcak çorba muhtemelen sıcak içeceklerle aynı etkilere sahip. Yani önemli olan yemeğin kendisinden çok sıcaklığı.

Yapılan bir araştırma, sıcak içeceklerin yemek borusu kanseri riskinizi neredeyse üç katına çıkarabileceği konusunda uyarıyor. 500.000’den fazla yetişkine bakılan çalışma, kahve ve çay içme olasılığı daha yüksek olan insanlara odaklandı. Kahve tüketiminin özofagus kanseri riskiyle nedensel olarak ilişkili olduğu ve bunun sıcaklık etkisiyle ilgili olduğunu bildiren bazı kanıtlar olduğu sonucuna varıldı.
YİYECEK VE İÇECEKLERİ ILITIP TÜKETİN
Dr. Lee, 60°C veya üzerindeki sıcaklıklarda yiyecek veya sıvı yememeli veya içmemelisiniz. Sıcak içecekleri veya çorba gibi sıcak yiyecekleri yemeden önce soğumaya bırakmak mantıklı.

Ayrıca sigara ve alkol gibi risk faktörleri de kişiyi özofagus kanseri geliştirmeye daha yatkın hale getirebilir.