“Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi’nin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan zirve sonrası yaptığı açıklamada üçlü zirveye ilişkin, “Bugün önümüzdeki döneme ışık tutacağına inandığımız istişareler gerçekleştirdik ve atılacak adımları belirledik.” diyerek, “Suriye’nin toprak bütünlüğünün sağlanabilmesi, tüm terör örgütlerine aynı mesafede olunmasına bağlıdır.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, “Şu anda Afrin operasyonundaki dayanışmamızı başta Rusya Federasyonu ile çok önemsiyorum. İran ile aynı şekilde… İlgili arkadaşlarımız gerek bakan düzeyinde gerek genelkurmay başkanlarımız gerekse istihbarat örgütlerimiz bu çalışmalarını gayretli bir şekilde, dayanışma içinde sürdürdükleri sürece, inanıyorum ki burada barışın altyapısını oluşturacağız” dedi.

“Yatırımlarımıza devam edeceğiz”

“AB’nin 3 milyar avro sözü var ama bunların tamamı ilgili kurumlara ulaşmış değil” diyen Erdoğan, “Gelmese de yatırımlarımıza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Üçüncü zirve Tahran’da

Birinciyi Soçi’de yaptık, ikinciyi burada, şimdi üçüncüyü de Tahran’da yapacağız.

Biz bu toprak ameliyatlarına sıcak bakmıyoruz. Bu bölge, bunların geçmişte çok bedelini ödedi.

İRAN CUMHURBAŞKANI RUHANİ’NİN AÇIKLAMALARI

“Bazı ülkeler tarafından para sağlandı”

Bizim bölgemiz son seneler büyük ve çok önemli bir sorunla karşılaştı. Bu sorun da terörizmdir. Bazı ülkelerce eğitilmiş, bu ülkeler tarafından para sağlanmış ve modern silahlar temin edilmiştir. Bu teröristler Suriye halkına ait olan petrolü satabiliyor ve Suriye’ye ait tarihi eserleri satabiliyorlardı.

“ABD terör örgütleri bölgede uzun süre kalsın istiyordu”

Başta ABD, istiyordu ki DEAŞ gibi El Nusra gibi terör örgütleri bu bölgede uzun süre kalsın. Fakat Suriye ve Irak gibi büyük halklar, dost ülkelerin yardımıyla bu tehlikeyi yok etti. Terörizmle mücadele doğrultusunda yaklaşık 15 ay önce Astana’da bir toplantı yapıldı ve bir süreç belirlendi. Bu süreçte Suriye’de kısmi ateşkes sağlandı ve 4 bölgede çatışmasızlık bölgesi oluşturuldu. Bu süreçte İran, Rusya ve Türkiye temel rol oynadı.

Benim için bugünkü en mutlu anlar özellikle 3 ülkenin mazlum Suriye halkına yardım ve yaralıları kurtarma için mutabık kalması oldu.