Hiçliğin ne olduğunu hiç düşündünüz mü? Burada işlediğimiz konularda ara ara karşımıza çıkıyor: Mesela Evren’in dışında ne var veya Evren neyin içine genişliyor sorusunu sorduğumuzda bununla karşılaşmıştık. Veya “doğmadan önce bilinçli olarak ne deneyimliyordunuz” veya “tam körler şu anda ne görüyor” gibi soruları ele aldığımızda, “hiçlik” cevabıyla karşılaşabiliyoruz.

HİÇLİK NEDİR?

Mesala örnek olarak bir bardağı düşünelim,bu bardağın içerisinde sıcak su olduğunu düşünün.Bu bardağın içine bakmadan,içerisinde ne olduğunu anlayabiliriz. Mesala bardağı sallayarak suyun direncini hissedebiliriz , bardağı tuttuğumuzda içindeki suyun sıcaklığını hissedebiliriz, bardağın ağırlığından da içindeki suyu hissedebiliriz. Duyu organlarımız hariç bu bardağın içindeki suyu kızıl ötesi kameralarla da gözlemleyebiliriz,fakat duyu organlarımız ve ya başka türlü araçlarla göremediğimiz şeye bilimsel olarak HİÇLİK denir.

Birçok şeyi de insan gözü ile fark edemeyiz.Mesela boş bir kutunun içinde bile 16L hava var. 16L havada tam 400.000.000.000.000.000.000.000 adet molekül bulunur,ve bu moleküller sadece hava değil başka çeşit de maddelerde bulunur;

%78.08 Azot Gazı

%20.95 Oksijen

%0.93 Argon

%0.04 Karbondioksit Gazı

%0.1 Hidrojen

%0.1 Metan

%0.1 Kripton ve Neon

Fakat dışardan bu kutuya bakıldığında boş deriz,ama bu kutuda hava değil de duman çıksaydı, baktığımızda duman çıkıyor derdik,fakat duman ile hava arasında pek fark yoktur.