İlk başladığı günden bu yana, 9 milyon 500 bin vatandaşın başvurarak faydalandığı İmar Barışı için süre uzatıldı.

Kamuoyunda ‘İmar Barışı’ ya da ‘İmar Affı’ olarak da adlandırılan ‘Yapı Kayıt Belgesi’ başvuruları kapsamında, toplamda yaklaşık 14 milyar liralık bedel ödendi. Bugün, imar Barışı ile ilgili flaş bir gelişme yaşandı ve süre uzatıldı. Peki, İmar Barışı başvuruları ne zaman bitecek?

İmara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması için başlatılan İmar Barışı’nda bugün sona ermesi beklenen başvuru süreci ikinci kez uzatıldı. Söz konusu İmar Barışı’nda sürenin 6 ay uzatıldığı ifade ediliyor. Konuyla ilgili diğer detaylar belli oldukça aktaracağız.

BAKAN KURUM SİNYALİ VERMİŞTİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İmar Barışına ilişkin, “Bugün için yaklaşık 9 milyon 500 bin vatandaşımız imar barışından faydalandı. Toplam yaklaşık 14 milyar liralık bedel ödendi.” diye konuştu. İmar barışına ilişkin sürecin 31 Aralık’ta tamamlanacağını anımsatan Kurum, şu değerlendirmelerde bulunmuştu.

“Sürecin uzatılmasına ilişkin ciddi talep var, bunu biz 31 Aralık’ta inşallah değerlendirmiş olacağız ancak 31 Aralık’a kadar vatandaşımızın ödemelerinin yapılabilmesi adına tüm kamu bankaları açık olacak ve imar barışı sürecinden vatandaşımız hafta sonu da faydalanabilecek. Diğer özel bankalarımızla da görüşmeleri sürdürüyoruz, bunun hem bakanlığımız internet sitesinde hem de bankalarımızın sitelerinde duyuruları olacaktır. Hafta sonu da bankalarımız açıktır, imar barışından vatandaşlarımız faydalanabilir.”

NASIL BAŞVURU YAPILIR?

PTT şubelerinden alınan e-Devlet şifresi ile “www.turkiye.gov.tr” adresine veya “e-Devlet” mobil uygulamasına giren vatandaşlar, burada yer alan kurumlar bölümünden Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ait sayfaya erişebiliyor. Sayfaya giriş yapan yapı sahipleri, “İmar Barışı Başvuruları” bölümüne girdikten sonra istenilen bilgileri doldurarak başvurularını tamamlıyor.

HANGİ YAPILARI KAPSIYOR?

Vatandaşların devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması hedeflenen İmar Barışı düzenlemesi, 31 Aralık 2017’den önceki ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapıları kapsıyor.