Özellikle kar yağışının gelmesi ile birlikte her gün haber bültenlerinde kimi zaman can sıkıcı kimi zaman da oldukça komik görüntülerle birlikte kaza haberleri verilmeye başlar. Ancak uzaktan izlediğimiz bu haberlerin bir öznesi olmamak adına araç sahiplerinin dikkat etmesi gereken birkaç husus var.

Araçlarda Kışa Hazırlık Bakımı Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

* Havalar soğumaya başladığı zaman normal lastikler yerine kış lastikleri takılmalıdır. Sanıldığı gibi kış lastiği sadece kar yağdığı zaman değil, hava sıcaklıklarının +7 dereceden daha düşük olmaya başladığı andan itibaren takılmaya başlanmalıdır.

Soğuk hava normal lastikleri sertleştirecek ve yol tutuşunu azaltacaktır. Ayrıca yağışlı ve karlı havalarda da kanallarının farklı olması sayesinde kar lastiği yola çok daha iyi tutunacaktır.

* Kalorifer ve rezistans sisteminin olması gerektiği gibi çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.

* Elektrik sistemi tamamıyla kontrol edilmelidir. Tahrip olmuş kablolar ve elektrik aksamı yağmur, kar ve nemli hava ile birlikte çok daha kolay arıza verebilecek ve sizi yolda bırakabilecektir.

* V kayışının gerginliği kontrol edilmelidir. Yaz aylarında genleşen kayışlar gerdirilmeli, gerekirse değiştirilmelidir.

* Silecek ve fıskiyelerin çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Uzun süre kullanılmayan fıskiyelerin ağzı kireçlenmiş, silecek lastikleri ise güneşten gevrekleşmiş ve sertleşmiş olabilir.

* Yaz aylarında hiçbir sorun çıkarmayan akünüz, soğuk havalarda aracınızı çalıştıramayabilir. Havalar henüz çok soğumadan akünün kontrolü yapılmalıdır.

* Antifriz ölçtürülmelidir. Radyatördeki suyun donmasını önleyen antifrizin yetersiz olması soğuk bir kış sabahı size sürpriz olabileceği gibi aracın motorunda da ciddi sorunlara yol açabilecektir.

* Sis farlarının çalışıp çalışmadığı kontrol edilmeli ve gerekirse onarılmalıdır.

Karlı Havalarda Yola Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler

Öncelikle karlı havalarda, ya da kar yağma ihtimalinin yüksek olduğu zamanlarda araçları bir süreliğine kullanmamak yapılması gereken ilk şey. Ancak yine de mecburi haller söz konusu ise karlı havalarda yola çıkmadan önce dikkat edilmesi gereken ve belki de sizin için hayati önem taşıyacak birkaç husus var.

* Arabaya binmeden önce; kalorifer, rezistans, lambalar, silecekler ve fıskiyelerin çalıştığından emin olunmalıdır.

* Arabada zincir, çeki halatı, şarj kablosu, kürek, kara saplanma ihtimaline karşı paspas ya da kum, reflektör ve hatta bir de yedek akü bulundurulmalıdır.

* Uzun yola çıkılacaksa bunlara ilaveten su, battaniye, bot, eldiven, mum, çakmak ve besin değer yüksek bir miktar gıda da yola çıkmadan önce arabaya koyulmalıdır.

* Uzun yola çıkacak olanlar yolculuk öncesinde yakıt depoları ve telefon şarjları dolu olacak şekilde yola çıkmalıdır. Mümkünse araç içi telefon şarj aletlerinden de temin edilmelidir.

* Yolculuk öncesinde hangi güzergahın kullanılacağı hakkında yakınlar bilgilendirilmeli ve yol üzerinde nerelerde konaklanabileceği, hangi noktalarda yerleşim yeri olduğu önceden öğrenilmelidir. Yolculuk esnasında önceden belirlenen rotadan vazgeçilirse, bu durum hakkında yakınlara da bilgi verilmelidir.