Ev yapımı sirkenin tadı da kokusu da hazır sirkelere göre çok daha güzel oluyor. Salatalara çok yakışıyor. Ne kadar sağlıklı olduğunu özellikle belirtmeme de gerek yok sanırım. Üşenmeyin, mutlaka yapın. Zaten bir kere alıştıktan sonra hazır sirkelerden kullanmak istemeyeceksiniz bir daha.

Tarifte plastik kaba koyun diyorum ama fotoğrafta cam kavanoz var farkındayım. Bu sirke tecrübemde keskin sirke küpüne zarar ata sözünün doğruluğunu bizzat yaşadım. O yüzden özellikle plastik kaba koyun diyorum. Daha önce duymuştum sirkenin küpleri çatlattığını. Ama önceki sirke denemelerimde başıma gelmediği için kulak ardı etmiştim açıkçası. Ama bu denememde cam kavanozum dibinden çatladı bekleme süresinde. O yüzden aklınızda bulunsun sirkenizi plastik kaplarda bekletin. Kullandığım üzümler çok ekşiydi, onun da etkisi olmuştur muhtemelen, ama riske atmaya gerek yok bence. Sirke olduktan sonra cam şişede saklamanızda sorun yok, o aşamada mayalanma süresi tamamlanmış oluyor çünkü.

Üzüm Sirkesi için her cins ve renkte üzümü kullanabilirsiniz. Özellikle sirke yapımı için Üzüm almanıza da gerek yok. Eve alıp da hafiften çürümeye başladığı için yenmeyen üzümleri, üzüm çöplerini biriktirerek de yapabilirsiniz. Ben biriktirmeye uğraşamam alır üzümü koyarım diyorsanız da çöplerinden ayırmayın sirkeyi kurarken, sapıyla çöpüyle olduğu gibi kullanın.

Sirkenin olup olmadığını anlamak ilk denemelerde zor olabilir. Üzerinde oluşan sirke anası gerçekten sirke anası mı yoksa küf mü anlamakta zorlanabilir tecrübesiz gözler. Eğer üzerinde oluşan tabaka yeşil/geri, tüylü ve kırış kırışsa üzümler sirkeye dönemeden bozulmuş demektir. Gerekli sıklıkta karıştırmadığınızdan ya da içinde bulunduğu ortamın çok sıcak olmasından kaynaklanmış olabilir. Sirke anası daha çok süt kesiği, süt kaymağı gibi bir yapıya sahiptir

İlk bekletme aşamasında çoğunlukla sirkenin üzerinde minik sirke sinekleri görülür ama görülmediği durumlar da olur. Sinek görmemek sizi endişelendirmesin. Sirkenin oluşunun en önemli göstergesi sirke anasıdır. Sirke anasını gördükten sonra süzebilirsiniz. Sirke anası her seferinde aynı kalınlıkta olmaz bu arada. Tam olarak neye göre değişiyor bilmiyorum ama bazen deniz anası gibi kalıp halinde bazen de süt kesiği gibi parça parça olabiliyor.

20 günün sonunda süzgeçle süzerken sirke anası da giriyor sirke suyunun içine, süzgeçten geçer zaten süzülürken, özel bir çaba göstermenize gerek yok. 50-60 günlük son bekletme süresinde karıştırmanıza, kontrol etmenize vs. gerek yok, kendi haline bırakın. Tuzunu atmayı unutmadıysanız süre sonunda mis kokulu ev yapımı sirkeniz kullanıma hazır olacaktır. Tuz atmadığınız takdirde elde edeceğiniz ürün şarap ya da şarap-sirke arası bir şey olacaktır.