Saksıda Limon Yetiştirmek Budamak Gübrelemek Özellikleri

GENEL ÖZELLİKLERİ
Yediveren limon fidanı iklim koşulları iyi olduğu sürece çiçeklenme ve meyve vermesi bütün yıl sürer. Meyveleri diğer limon çeşitlerinden daha iri olmaktadır. Yaprakları turunçgiller arasında en açık renkli olanıdır. Tadı ekşi mayhoştur.

Limon c vitamini, şeker, sitrik asit ve tuzları bakımından zengindir. Ateş düşürücüdür, kanı temizler, kalbi kuvvetlendirir, damar sertliği ve romatizma için iyidir. Bağırsak, mide, idrar yollarında mikropları öldürür. Gıda zehirlenmesini önler, idrar söktürür, taş düşürmede yardımcı olur. Cilde iyi gelir. Dişleri beyazlatır, diş etlerine iyi gelir. Daha birçok şeye faydası olan limon günlük hayatımızda sıkça kullandığımız bir meyvedir.

Limon fidanı 3-7 m civarında, orta büyüklükte ağaçlar oluştururlar.
8 metreyi geçenlere de rastlanılabilmektedir.Taç yapıları dağınık olup; zamanla taç yapısı orta sıklığa ulaşır. Genç sürgünlerinde köşeli dal oluşumu çok belirgin bir özelliktir.


Limon fidanı yapraklarının rengi, diğer birçok Turunçgile göre daha açık yeşildir. Yaprakları orta boyda olup yaklaşık 10 cm ‘dir.Limon fidanın da kanatçıklar iz şeklindedir.Dişi organ kısırlığı çok rastlanan bir özelliktir.Meyveleri 7-10 dilimlidir.
Limonlarda meyve şeklinin genelde yuvarlak ve silindirik olmasının yanında; stil yanında “meme” adı verilen bir çıkıntı bulunmaktadır.

İklim koşulları iyi oldukça, limonlarda çiçeklenme ve meyve verme eğilimi bütün yıl boyunca sürer.

Buna “yediverenlik” özelliği adı verilir ve bu duruma sık rastlanır.

Yediverenlik özelliği çevre koşullarına çabuk tepki vermekten kaynaklandığı gibi; bu özellik genetik olarak ta vardır.

Limon bölgemizde; genel bir ifadeyle nisan ayında çiçek açar.
Çeşit özelliğine göre değişmekle birlikte olgunlaşma periyodu ekim-ocak ayları arasında dağılım göstermektedir.Limon fidanları 3 yaşa ulaştıktan sonra meyve verimi sağlamaktadır.

İKLİM ŞARLARI
Limon fidanını bahçenize dikecekseniz, sıcaklığın 0°C ın altına düşmediği ve sert rüzgarların olmadığı yerlerde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Dış mekan için uygun bölgeler Akdeniz ve Ege bölgeleridir.
Toprak Özellikleri
Uygun toprak çeşitleri; hafif ve orta ağır yapılı, iyi drene olabilen, gevşek ve iyi havlanabilen, kumlu, kumlu-tınlı, tınlı, killi-tınlı topraklardır.
SULAMA
Yıllık 800 mm den fazla yağış alan bölgelerde sulama yapmanıza gerek yoktur. Az yağış alan bölgelerde ise bitki ihtiyacına göre sulamanızı tavsiye ederiz.
BUDAMA
Limon fidanından meyveleri rahat toplayabilmek için şekil budaması yapabilirsiniz. Limon Fidanına sık sık budama yapmanıza gerek yoktur. Yıpranmış, kırılmış dalları keskin bahçe makasıyla kesin.
GÜBRELEME
2-3 ayda bir iyi yanmış çiftlik gübresi vermenizi tavsiye ederiz.