Burun çok önemli bir solunum organı olmasının yanı sıra estetik algıda da oldukça önemlidir. Ayrıca asıl görevi olan iyi nefes almaya odaklı olan burun eğer işlevini yerine getiremezse insan vücudundaki bir çok rahatsızlığın da başlıca sebebidir. Toplumda burundan nefes alma problemleri oldukça yaygın olup bazen tıbbi sebeplerle de estetik ameliyat yaptırmak gerekmekte. Kulak Burun Boğaz Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Seçkin Ulusoy, burun estetiği ameliyatlarının son yıllarda ülkemizde ve dünyada en sık yapılan ameliyatlardan olduğunu dile getirdi.

İdeal burun estetiği nasıl olmalı
Burun estetiği ameliyatlarında öncelik hastanın doğru bilgilendirilmesi olmalıdır. Burun ameliyatları moda trend olmaktan ziyade fonksiyonel ve kişilere verdiği psikolojik rahatsızlığın da giderilmesi sebebiyle memnuniyet düzeyi yüksek ameliyatlardandır. Son yıllarda değişen profil yaklaşımları ve teknolojinin de ilerlemesiyle artık daha doğal ve fonksiyonel ve de ömür boyu güçlü kalabilecek burunlar yapmak mümkün.

Yeni burnunuzun estetik olduğu anlaşılmamalı
Burun estetiğinde en önemli amacın doğallık olması gerektiğini belirten Doç. Dr. Seçkin Ulusoy, “Yüzün ifadesini ve güzelliğini çok fazla etkilediği için, iyi yapılmış bir burun ameliyatının sağlık ve estetik açıdan önemi büyük. Sizi tanımayan birisi burnunuzun estetik olduğunu anlamamalı fakat çok güzel burnunuz olduğu hissine kapılmalı. Yeni burnunuz yüze genç ve çekici bir görünüm sağlamalıdır. Eski burnunuzu bilen yakınlarınız ise yeni burnunuzun size kattığı olumlu değişimi fark etmelidir. Daha önceki burnunuzla sert, sinirli yorgun bir ifadeniz varsa, yeni burnunuz yüzünüze daha güçlü ve dingin bir ifade katmalı. Yeni burnunuz özgüveninizi artırmalı ve pozitif bir ruh hali vermeli, yüzünüzün diğer yapılarıyla özellikle kaş, göz, çene ve elmacık kemikleriyle ile uyumlu olmalıdır” dedi.

Ameliyatta amaç ne olmalıdır
Burun ameliyatının sonunda kişinin – eğer varsa- nefes alma sorunları düzeltilmiş olmalı. Ameliyattan uzun süre sonra burunda çökme, düzensizlik ve eğrilikler olmamalı bunun için ameliyat sürecinde geç dönem sonuçları mutlaka hedeflenmelidir.

Kısacası yeni burnunuz şu üç kuraldan taviz verilmeyerek yapılmalıdır.

1- Sağlıklı bir burun estetiği olmalı. Yani iyi nefes alabilen fonksiyonları korunmuş ya da artırılmış bir burun elde edilmeli.

2- Doğal görünümlü bir burun olmalı.

3- Kişiye özel planlama yapılarak burnunuz yüzünüzün diğer yapılarıyla uyumlu ve size özel olmalı.