Diyete başlangıç aşamasında dikkat edilmesi gereken 2 önemli husus bulunmaktadır. Bunlardan ilki diyetin sürekliliği ve tercih edilen besinlerin kalitesidir. Diğer önemli husus ise diyetin tek başına değil, Beslenme ve Diyet Uzmanı eşliğinde gerçekleşmesidir.

Diyeti devamlı bir biçimde uygulamaya kararlı olan kişilerin, seçimlerinde sağlıklı ve uzun süre tokluk sağlayan doğal gıdaları tüketmeye özen göstermeleri gerekmektedir. Kısa süreli açlık şikayetlerini ortadan kaldıran diyetler hem kan şekeri dengenizi bozmakta hem de vitamin seviyelerinde düşüşlere neden olmaktadır. Uzmanlar bu gibi durumların oluşmaması için diyet yapan bireylere belirli gıdaları, düzenli ve zamanında tüketmelerini tavsiye etmekte, sporu yaşamlarının bir parçası olarak belirlemeleri konusunda önerilerde bulunmaktadır.

Diyet Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Ana öğünleri düzenli tüketmeye devam edin: Yapacağınız diyetin içeriği ne olursa olsun, sabah-öğle ve akşam yemek yemekten vazgeçmeyin. Kahvaltınız ve öğle yemeğiniz sizi akşam öğününüzü atlayabilecek kadar doyuruyorsa akşam öğününde çorba, salata ya da yoğurt gibi hafif gıdalarla beslenebilirsiniz.

Yağlı ve gazlı gıdaları tüketmeyin: Yağlı yiyeceklerin vücuda sağladığı enerji miktarı çok yüksektir. Özellikle akşam saatlerinde yiyeceğiniz gıdaların hafif ya da az yağlı özellikte olmasına özen gösterin. Öğünlerinizin yağ içeriğinin sağlıklı ( zeytinyağı, ceviz, avokado, badem gibi) yağlardan oluşmasına özen gösterin. Gazlı içecekleri tüketmek yerine ayran, kefir ya da sade soda tüketin.

Hareketlerinizi kısıtlamayın: Düzenli bir diyetin altın anahtarları arasında spor da yer almaktadır. Yürüyüş ve beden hareketleri gün içinde harcadığınız enerjiye katkı sağlamaktadır. Günlük hareketlerinizi artırmakla başlayabilirsiniz. Ofis ortamında sürekli oturmak yerine fırsat buldukça yürümeyi, günlük yaşantınızda yürüyen merdiven ve asansör kullanımınızı azaltmayı tercih etmelisiniz.

Su tüketiminize dikkat edin: Diyette başarının temel noktası yeterli su tüketimidir. Bu süreçte yeterli su tüketimi vücudu toksik maddelerden temizleyerek organların işlevlerini düzenler ve kilo kaybını kolaylaştırır.

Şekerden uzak durun: diyet uygularken rafine şekerli gıdalar yerine meyve, kuru meyve, en az %70 bitter çikolata tercih edebilirsiniz. Ancak tüm bu gıdaların tüketiminde porsiyon kontrolü sağlamalısınız. Diyet sürecinde çikolata, kek, bisküvi gibi ürünleri kısıtlı miktarda tüketebilirsiniz ancak yine de içeriğindeki katkı maddeleri, glikoz-fruktoz şurubu nedeniyle paketli ürün tercihi yerine evde yapılan kek ya da kurabiyeyi tüketmenizi tavsiye ederim. Bu durum hem kilo vermenize imkan tanıyacak hem de diyet sürecinize uyumunuzu kolaylaştıracaktır.

Diyet yapmak stresten uzak durmaktır: Doğru bir beslenme planı uyguluyorsanız stres yerine kilo kaybettiğiniz ve sağlıklı beslendiğiniz için mutlu hissedeceksinizdir. Diyette ara öğünlerinizi atlamak ya da listenizde yazılanlardan daha azını yemek kan şekeri ve tansiyon seviyelerinizde bozulmalara neden olacaktır ve stres, depresyon durumu oluşacaktır. Eğer diyet yaparken stresli hissediyorsanız mutlaka yanlış giden bir şeyler vardır. Diyet yaparken çevresel nedenlerle oluşabilecek stres, endişe ve depresyon gibi belirtiler karşısında bitki çayları tüketilebilir. Ayrıca egzersiz yapmak vücutta serotonin hormonunu yükselterek mutlu hissetmenizi sağlayan diğer bir yoldur.