Nedenini anlamadan, yediğiniz bir şey olabileceğini düşünerek mide ağrısı ve sindirim sıkıntısı ile mücadele ediyor olabilirsiniz.

Stres mide ağrısına neden olabilir mi ?

Stres, özellikle kronik stres, gerçekten de gastrointestinal (GI) problem riskinizi artırabilir.

Chicago Tıp Üniversitesi’nde gastroenterolog olan Dr. Nina Gupta yakın zamanda bir makalesinde “Stres ve kaygı , mide ağrısının ve diğer GI semptomlarının yaygın nedenleridir” dedi . Stres, sindirim sistemini sinir sistemi yoluyla etkiler ve gıda hareketini ve bağırsağın bakteri dengesini etkileyebilir. Stres aynı zamanda insanların yetersiz beslenmesine, sigara içmesine ve/veya çok fazla alkol veya kafein almasına neden olabilir – bunların tümü mide ağrısını tetikleyebilecek alışkanlıklardır.
Beynin dışında, bağırsaklar en büyük sinir alanına sahiptir. Otonom sinir sisteminin enterik sinir sistemi olarak bilinen bu bileşenine bazen “ikinci beyin” denir. Harvard Health’e göre , “sindirim sistemini kaplayan nöronlar, kas hücrelerine, yiyecekleri daha uzağa iten, onu besinlere ve atıklara ayıran bir dizi kasılma başlatması için sinyal verir.”

Enterik sinir sistemi, merkezi sinir sistemi ile iletişim kurar ve “beyin-bağırsak ekseni” olarak bilinir. Bu bağlantı, stresin neden sindirim sorunlarına neden olabileceğini açıklar.

Amerikan Psikoloji Derneği’ne göre stres, aşağıdaki bağırsak hastalıkları veya işlev bozukluğu riskini artırabilir veya semptomlarını şiddetlendirebilir:

Şişkinlik, geğirme , gaz
Mide ekşimesi, asit reflü veya gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH)
Mide bulantısı ve kusma
İshal
Kabızlık
Ülserler
İnflamatuar barsak hastalığı veya irritabl barsak sendromu
Şişkinlik, geğirme, gaz

Amerikan Psikoloji Derneği’ne göre stres, gıdaları yutmayı zorlaştırarak veya yutulan havayı artırarak şişkinliğe, geğirmeye veya gazlaşmaya katkıda bulunabilir.

Ayrıca bağırsak bakterilerinin gaz oluşturmasına izin vererek sindirim sürecini yavaşlatabilir. New York City’deki NYU Langone Health’ten gastroenterolog Dr. Roshini Rajapaksa , tedavi için egzersiz öneriyor: ” Egzersiz aslında kolonunuzun hareket etmeye başlamasına yardımcı olur ve bu gazı hareket ettirir, bu nedenle sisteminizde kalmayacaktır ” dedi. Ayrıca fazla hava yutmanızı önlemek için sakız çiğnemekten, pipet kullanmaktan veya gazlı içecekler içmekten kaçınmanızı önerdi.

Mide ekşimesi, asit reflü veya GÖRH

Harvard Health’e göre, duygusal stres mide asidi üretimini artırarak mide yanmasına ve asit geri akışına neden olabilir . Ayrıca asidin mideden yemek borusuna yükseldiği bir hastalık olan GÖRH’yi şiddetlendirebilir. Buna nasıl karşı koyulur? Harvard Sağlık uzmanları sigara içmemeyi, sağlıklı beslenmeyi, kahve, çay ve kolalı içecekleri sınırlamayı, daha küçük öğünler yemeyi, yatma saatine yakın öğünlerden kaçınmayı ve dikkatli meditasyon veya derin nefes alma gibi gevşeme stratejilerini kullanmayı öneriyor.

Mide bulantısı ve kusma

Dr. Timothy Tramontana geçtiğimiz günlerde bir Cleveland Clinic makalesinde , “Endişeli duygularınız, stres mide bulantısı, karın ağrısı, bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler ve hatta stres kusması dahil olmak üzere çok çeşitli mide-bağırsak semptomlarına dönüşebilir” dedi . Tramontana, egzersiz, meditasyon ve sağlıklı beslenme ile sık aralıklarla daha küçük öğünler yemeyi önerir. Diğer bir seçenek ise mideyi yatıştırdığı bilinen nane çayı içmektir.

İshal

Stres ishale neden olabilir mi?

Gastroenterolog Dr. Christine Lee geçtiğimiz günlerde bir Cleveland Clinic makalesinde “[Stres] hormonları, bağırsaklar da dahil olmak üzere vücudun hızla stres moduna geçmesini etkiler” dedi . Adrenal bezler kortizol, serotonin ve adrenalin gibi hormonları salgılar. “Bağırsak yolunda beyindekinden daha fazla serotonin reseptörü var… [Serotonin] midenizi bulandırabilir. Bağırsakları uyarır, kolonda kasılma dalgaları yaratır.”

Lee, “Bulantı, gaz, şişkinlik ve kramplı karın ağrıları semptomlarının bir takımyıldızına neden olabilir” diye açıkladı ve stresin serbest bırakılmasının ishale neden olduğuna dikkat çekti. “Her şey gevşer ve beklemede olan şey serbest kalır. Bu karşı tepki mide bulantısı, ağrı, kızarma, ishal ve hatta terleme semptomlarına neden olabilir.”

Tedavi önerileri, dikkatli yemeyi (yiyeceklerin her bir lokmasını yavaşlatmayı ve tadını çıkarmayı içeren bir uygulama) ve yemek yerken, araba sürerken yemek yemek gibi stresli ortamlardan kaçınmayı içerir. Vücudunuzu dinlemek ve dürtü ortaya çıktığında israfı tutmak yerine ortadan kaldırmak da bağırsak hareketlerini iyileştirir.

Kabızlık

Stres kabızlığa neden olabilir mi?

Kabızlık, yiyecekler bağırsakta çok yavaş hareket ettiğinde ortaya çıkar. Amerikan Stres Enstitüsü’ne göre , vücut savaş ya da kaç moduna geçtiğinde, kan akışını bağırsaklardan uzaklaştırarak bağırsak hareketinin yavaşlamasına ve kabızlığa neden olabilir. Diğer bir stres hormonu olan kortikotropin salma faktörü (CRF), bağırsakları yavaşlatır. Stres sağlıklı bağırsak bakterilerini de etkileyerek sindirimi yavaşlatabilir.

Tedavi, egzersizi, bol lifli sağlıklı bir diyeti, uygun sıvı alımını sürdürmeyi, banyoya giderken zaman ayırmayı ve huzurlu müzik dinlemek, günlük tutmak veya okumak gibi stres giderici faaliyetlerde bulunmayı içerebilir. Travma öykünüz varsa veya anksiyete ya da depresyonla mücadele ediyorsanız, profesyonel terapi yardımcı olabilir.

Mide ülseri

Mide ülserleri stresle daha da kötüleşebilir.

Ülserler, mide veya bağırsağın iç yüzeyindeki açık yaralar veya ham bölgelerdir. Mide ülseri midededir; bir duodenum ülseri bağırsaklardadır. Pennsylvania Tıp Üniversitesi’ne göre , sindirim suları ile mide astarını koruyan kimyasallar arasındaki dengesizlik, genellikle Helicobacter pylori adı verilen bir bakteriden kaynaklanan ülserlere neden olur . Stres ülserlere neden olmaz, ancak onları şiddetlendirebilir.

Tedavi önerileri, profesyonel bakım ve sigarayı bırakma, alkolden kaçınma ve stres yönetimi dahil olmak üzere yaşam tarzı değişikliklerini içerir.

Gastrointestinal bozukluklar

Gastrointestinal bozukluklar, kronik karın ağrısı ve ishal, kabızlık veya her ikisi gibi bağırsak değişikliklerini içeren bir grup semptom olan irritabl bağırsak sendromunu (IBS) içerir. Altta yatan neden bilinmiyor. Harvard Health’e göre, iltihaplı bağırsak hastalığı (IBD), ülseratif kolit ve Crohn hastalığı olmak üzere iki durumu ifade eder ve bunlara, hatalı çalışan bir bağışıklık sistemi neden olur . IBD semptomları karın ağrısı, kramp, ateş, ishal ve kanlı bağırsak hareketlerini içerir. Stres ile hem IBS hem de IBD arasındaki ilişki belirsizdir, ancak stres semptomları daha da kötüleştirebilir. Stres yönetimi tekniklerini kullanmanız ve sağlık uzmanınıza danışmanız önerilir.