Yeni bir araştırmaya göre, sigara içenler tütün karşıtı bilgiler için sosyal medyada arama yaptıklarında, en çok evcil hayvanlarında pasif içicilik riskiyle ilgili gönderilerle etkileşim kurma eğiliminde oluyorlar.

Araştırmacılar, zararlı kimyasallar hakkında yeni bilgiler içeren gönderilerin de yüksek etkileşim aldığını buldu.

“Sonuçlarımız, insanların sigara içmenin evcil hayvanlar da dahil olmak üzere değer verdikleri kişilerin hayatlarını nasıl olumsuz etkilediğine dair mesajlara yanıt verdiğini gösteriyor. Kişisel olarak sigara içenler için anlamlı olan mesajlar, sigara içenler arasında olumlu davranış değişiklikleri oluşturmaya yardımcı olabilir” dedi .
Bir üniversite haber bülteninde, “Tütün karşıtı kampanyalar, bu bulguları kampanyalarını geliştirmek, halkı daha iyi meşgul etmek ve sigarayı bırakma nedenlerini daha etkili bir şekilde tanıtmak için kullanabilir” dedi.

Araştırmacılar, etkili sigara karşıtı kampanyaları ve kullanıcı katılımını etkileyen faktörleri analiz etmek için makine öğrenimi ve sosyal medya verilerini kullandı. Çalışma, Xue ve GMU doçenti Gilbert Gimm tarafından yönetildi .

Çalışmalarını, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki önemli tütün karşıtı kampanyaları inceleyen ilk büyük ölçekli sosyal medya veri madenciliği çalışması olarak tanımladılar.

Araştırmaları ayrıca, hükümet ve kar amacı gütmeyen kuruluşların büyük kampanyalarının, daha küçük ve yerel kampanyalardan daha fazla kullanıcı etkileşimi sağladığını da ortaya çıkardı. Facebook kullanıcılarının videolu mesajlara katılma olasılığı çok daha yüksekti.

ABD’li yetişkinlerin yaklaşık %12,5’i sigara içiyor. ABD’li yetişkinlerin üçte birinden fazlası çevrimiçi sağlık bilgisi arıyor.

Araştırmaya göre bu, sosyal medyayı tütün karşıtı kampanyalar için potansiyel olarak güçlü bir platform haline getiriyor.