Küçükçekmece Gölü Nerede Piknik Alanları Sosyal Tesisleri

Bundan 10 yıl evvel  e-5 kenarından kokusundan geçilmeyen küçükçekmece gölü ıslah çalışmaları sonuçu tertemiz çeşit çeşit balıkların yaşadığı piknik alanları, yürüyüş yolları sosyal tesisleri ve manzarasıyla görülmeye değer bir yer haline geldi

küçükçekmece gölü

Küçükçekmece Gölü Coğrafi Özellikleri

Bu göl kendi ile aynı adı taşıyan İstanbul semtlerinden Küçükçekmece ile Avcılar ve Esenyurt ilçeleri arasında yer alan Marmara Bölgesi gölüdür. İstanbul’ un on beş kilometre batısında ve deniz seviyesinde bir göldür. Deniz ile göl arasında kum ve çakılların meydana getirdiği küçük bir hat bulunur. Bu hat küçükçekmece gölünün fazla suyunun Marmara Denizine akmasını sağlayan kısmında kesintiye uğrar. Marmara Denizi ile Küçükçekmece Gölü arasında köprü vazifesi gören bu dere hattı gölün fazla suyunu denize aktardığı gibi gölde su azalması ve deniz suyunun taşması gibi durumlarda denizden göle su taşınmasını da sağlar. Deniz yolu ile taşınan bu sular göl suyunun hafif tuzlu bir yapıya sahip olmasına neden olmaktadır.

küçükçekmece gölü

Küçükçekmece Gölünün uzunluğu yaklaşık 10 km ve genişliği ise 6 kilometredir. Buna bağlı olarak gölün tamamında yüz ölçümü 16 kilometre kare ve en derin noktası ise 22 metredir.

Küçükçekmece Gölünün kuzeyinde Nakkaş Deresi, Sazlı Dere ve Eşkinoz suları bulunmaktadır. Küçükçekmece Gölü deniz suyunun yanı sıra bu göllerin suyu ile de beslenmektedir. Gölün doğu kısmında İstanbul’ un banliyö semtleri yer almaktadır. Bu semtler Halkalı, Küçükçekmece, Soğuksu ve Menekşe’ dir.

Gölün ağız kısmının doğusunda ise Florya vardır ve bu kısımda turistik amaçla kurulmuş plajlar yer almaktadır.

Küçükçekmece Gölü Tarihçesi

Bu göl birçok arkeolojik çalışmaya ve araştırmaya uzun yıllar boyunca konu olmuştur. Birçok üniversite ve araştırma enstitüsü tarafından üzerinde çalışmalar yapılan Küçükçekmece Gölünün geçmişi oldukça eskilere dayanmaktadır. Halk arasında da Küçükçekmece efsanesi olarak bilinen birçok efsane bu göl üzerine oluşmuştur.

Milattan sonra 557 yılında meydana gelen büyük deprem sonucu yıkıldığı sanılan Bathenoa adlı kentin küçükçekmece Gölünün altında olduğu düşünülmektedir. Yapılan arkeolojik araştırmalarda bu kentin özelliklerini taşıyan bazı kalıntılar bulunmuştur. Göl içerisinde çağ öncesi devirlere ait kalıntılar ve deniz feneri yapıları bulunmuştur. Birçok çalışma ile birlikte bu kalıntıların önemli bir liman kenti olan Bathenoa kentine ait olabileceği gibi millattan önce devirlerinde bulunan kentlerede ait olabileceği düşünülmektedir.